Türkiye, toplam ilaç harcamalarının yüzde 35’ini antibiyotikler oluşturuyor. Kişi başına düşen antibiyotik miktarı açısından Avrupa’da ilk sıradayız. Bunun nedenleri arasında ise geçmişte toplumun kontrolsüz antibiyotik kullanımının zararları yönünden yeterince bilinçlendirilmemesi ve ilaca kolayca ulaşılabilmesi yer alıyor.
8 2
Antibiyotikler hastaların kendi kendilerine kullanmaya başlayacakları ilaçlar değildir. Antibiyotiklerin mutlaka hekim önerisi ile kullanılması gerekiyor. Antibiyotikler; ateş düşürücü, ağrı kesici, kırgınlık giderici ilaç grubuna girmiyorlar. Ayrıca ateş vücutta bulunan bir enfeksiyonun belirtisi olabiliyor. Ancak her ateş bir enfeksiyon belirtisi olmayabileceği gibi, her enfeksiyon da bakteriden kaynaklanmayabiliyor.
8 3
Antibiyotiğin gelişigüzel kullanılmasının neden olduğu en önemli sorunlardan biri, o bakterinin antibiyotiğe karşı direnç oluşturması. Bir antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğinin kaybolması, o bakterinin o antibiyotiğe direnç geliştirdiği anlamına geliyor. Bu sorun da hastalığın daha uzun sürmesine, hatta ölümcül olmasına yol açabiliyor. Ayrıca dirençli bir bakterinin neden olduğu enfeksiyonlar; daha pahalı, yan etkileri daha fazla olan antibiyotiklerin kullanılmasını da gerektirebiliyor.
8 4
Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın sağlığa verdiği 6 zarar şöyle sıralanabilir: 1- Karaciğer fonksiyonlarını bozabiliyor Karaciğer fonksiyon testleri adı verilen kan tetkikleriyle bu yan etkiler takip edilebilmektedir. Altta yatan karaciğer hastalığı olanlarda karaciğerde metabolize olacak bir antibiyotikten kaçınılmaktadır. 2- Böbrek yetmezliği yapabiliyor Böbrekler üzerine toksik etkiler oluşturarak organ yetmezliğini tetikleyebiliyor. Akut böbrek yetmezliğinin en az 5’te biri, kullanılan ilaçlar nedeniyle gelişiyor.
8 5