Yaşlanınca uyku düzeni neden değişiyor?

Araştırmalar, yaşlı insanların gençlere göre ortalama 1,5 saat daha az uyuduğunu gösteriyor. Ayrıca yaşlılar daha erken uyuyup daha erken kalkıyor. Peki neden?

İnsanlar yaş aldıkça fiziksel birtakım değişikliklere uğruyor. Aynı zamanda uyku düzeni de farklılaşıyor. Yaşlıların uykuya dalma süreleri artar ve uyku süresince sık sık uyanırlar. Bilim insanları yaşlandıkça daha az uykuya ihtiyaç duyulduğu düşüncesinin yanlış olduğunu, yetişkinlik dönemi boyunca uyku ihtiyacımızın değişmediğini söylüyor. Yapılan araştırmalara göre, yaşlılar gençlere göre ortalama 1,5 saat daha az uyuyor.
4 1
Diğer yandan yaşlıların çoğu derin uykuya geçme konusunda sorunlar yaşar. Bu nedenle geceleri daha az uyusalar da gün içinde uykuya ihtiyaç duyar. Bu yüzden de dikkat problemleri yaşayabilirler. Ancak uyku düzeninde yaşa bağlı olarak ortaya çıkan değişikliklerin çevresel etkenlerden mi, günlük ritimdeki değişimlerden mi ya da vücuttaki iç mekanizmalardan mı kaynaklandığı henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil.
4 2
Yaşlılar, gençlere göre akşamın erken saatlerinde uyumaya eğilimliyken sabahları da erken saatlerde uyanır. Biyolojik saatte ortaya çıkan bu değişimin nedeninin genellikle günlük ritimdeki bozukluklar olduğu düşünülüyor. Melatonin hormonu günlük ritmin düzenlenmesinde önemli bir etken. Melatonin hormonunun miktarı yaş artışına bağlı olarak azalır.
4 3
Bazı bilim insanları yaşlılardaki uyku bozukluklarının sebebi olarak görülen günlük ritimdeki değişikliklerin, melatonin hormonunun miktarıyla ilişkili olduğunu düşünüyor. Bazı bilim insanları ise 1-3 yaş arasında en yüksek seviyeye ulaşan melatonin miktarı çocukluk dönemi boyunca hızlı bir şekilde azaldığı ve yetişkinlik dönemi boyunca yaklaşık olarak sabit kaldığı için bu görüşe karşı çıkıyor. Nefes problemlerinin ve kronik hastalıkların da yaşlılardaki uyku bozukluklarının nedenlerinden olduğu düşünülüyor. Kaynak: garipbilgi.com
4 4