Gölgede kalmak çok önemli Aşırı sıcaklarla birlikte şeker iniş çıkışlarının dengesi kolaylıkla bozulur. Bu nedenle mümkünse 11:00-16:00 arası dışarı çıkmamak, çıkanlar için de gölgede kalmaya dikkat etmek şart. Şapka takmanız elinizi, yüzünüzü, ensenizi ve kollarınızı sık sık soğuk su ile serinletmeniz faydalı. Eve gidince de vücut ısısını düşürmek için ılık bir duş yapılması gerekir.
7 2
İnsülini serin ortamda saklayın! İlaçların serin bir ortamda saklanması ve devamlı kişinin yanında bulunması gerekir. İnsülini saklama koşulları da yaz aylarında daha fazla önem taşır. Çok sıcaklarda insülin etkisini kaybedebilir hatta bozulabilir. Bu nedenle de kişilerin farkında olmadan şekerleri yüksek kalabilir. İnsülin kullananlar insülinlerini buzdolabının kapağında saklamalı. Kişi, ilaçlarını yanında taşımalı ama kesinlikle araba içi gibi sıcak bir ortamda bırakmamalı.
7 3
Beslenmeye dikkat Özellikle sıcak havalarda ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak her zamankinden çok daha önemli. Diyabet hastalarının perhizlerine özen göstermesi, sebze ve meyve tüketmesi ancak meyvelerin de şekerli yapılarını dikkate alarak tüketirken aşırıya kaçmaması gerekir. Bununla birlikte mideyi boş bırakmamak, ara öğünleri atlamamak da çok önemli.
7 4
Sıvı alımı artırılmalı Yakıcı güneşin kişiyi durduk yerde bile terlettiği bugünlerde sıvı tüketimi mutlaka artırılmalı. Çünkü kavurucu sıcaklarda vücutta su ve ter atımı artarken, diyabet hastaları sağlıklı kişilerden çok daha fazla sıvı kaybı ile karşı karşıya kalır. Böbrek yetmezliğine davetiye çıkarabilen diyabette, bol su tüketimi vücutta ter atımıyla alt üst olabilen elektrolit dengesinin sağlanması çok önemli. Günde 2.5 litre sıvı tüketmek, bu sıvıyı da daha çok su ve ayran olarak almak gerekir. İster hazır ister elde sıkılmış meyve suları diyabet hastalarına fayda yerine zarar verir. Meyve aşırıya kaçmamak koşuluyla posasıyla tüketilmeli. Kavun, karpuz gibi birçok glisemik indeksi yüksek meyve ile aşırı dondurma tüketimine de dikkat edilmeli.
7 5