Yeni keşif! Damağımızdaki tat duyusu 5 değil!

Yeni bir araştırma, damağımızdaki 5 tat duyusunun 6’ya çıkabileceğini söylüyor. Bu, nişastalı besinleri neden daha çok sevdiğimizi anlamaya da yardımcı olabilir.

Yeni bir araştırmada elde edilen bulgulara göre, insanların damağındaki tuzlu, tatlı, ekşi, acı ve umami olan 5 tat duyusu 6’ya çıkabilir. Bilim insanları, karbonhidrat zengini gıdalarla ilgili 6’ncı bir tadı alabildiğimizi düşünüyor. Bu keşif, neden nişastalı gıdaları bu kadar çok sevdiğimiz sorusuna da bir açıklama getirilmesini sağlayabilir.
7 1
Araştırmacılar, karbonhidrat tadı ile günlük karbonhidrat tüketiminin fazlalığı arasında bağlantı olduğunu öne sürüyor. Araştırmayı yöneten Oregon State Üniversitesi’nden Juyun Lim: ‘’ İnsanlar bu sebeple kompleks karbonhidratları tercih ediyor olabilirler’’ diyor. Genel olarak, karbonhidratlar ve şekerler aynı aileden sayılabilir. Bu sebeple şekerin ve karbonhidratın ayrı birer tat olduğu değerlendirmesinin yapılmış olması, size garip gelmiş olabilir. Araştırmanın detayı bu yüzden önem taşıyor.
7 2
Bilim insanları, araştırmaya dahil olan 22 katılımcıya değişik oranlarda karbonhidrat içeren solüsyonları tattırdılar. Katılımcılar bu solüsyonların tadını ‘nişastamsı’ olarak değerlendi. Ayrıca bir kısmı bu tadı pirinç tadına benzetirken diğerleri ekmek ve makarna tadına benzetti. Sonrasında katılımcılara, özel olarak dil üzerindeki şeker tadını alan alıcıları bloke eden ve uzun zincirli karbonhidratların kırılmasını sağlayan enzimi bloke eden iki bileşik verildi.
7 3
Şimdiye kadar, insanların karbonhidrat tadını ayırt edemeyecekleri düşünülüyordu. Çünkü karbonhidratlar çok hızlı parçalanırlar ve kendilerini oluşturan şeker moleküllerinden geriye yalnızca şeker tadı kalır. Bu sebeple karbonhidrat tadının tespit edilmesinin mümkün olmadığı düşünülüyordu. Daha önce bu alanda yapılan çalışmada da karbonhidrat tadı sandığımız şeyin aslında şeker tadı olduğu savunuluyordu.
7 4