Dereotu Son zamanlarda yapılan çalışmalar dereotunun iştahı kapattığı yönündedir. Böylece daha rahat diyet yapmanıza yardımcı olmaktadır. Kansere karşı koruyucudur. Emziren bireylerde anne sütünü artırıcı özelliği mevcuttur. A, C ve E vitaminlerinden zengindir. Özellikle sigara dumanına maruz kalan sosyal içicilerde vücutta oluşan bazı toksinlerin temizlenmesinde yardımcıdır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemede yardımcıdır. Metabolizmayı temizler ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Ağrı ve krampları önler. Sinirleri yatıştırır ve stresi azaltır. İshale iyi gelir ve hazımsızlık sorununun çözümüne yardımcı olur. Anti-histaminik özelliği ile alerji, hapşırma ve öksürüğe iyi gelmektedir. Hormonları düzenleyerek adet kanamalarını düzenler. İçerdiği yüksek kalsiyumla kemik ve diş sağlığında özellikle menopoz dönemindeki bayanlarda görülebilecek kemik kayıplarına karşı koruyucudur. Yapılan çalışmalarda düzenli tüketimi trigliserid düzeyini % 50, toplam kolesterolü ise % 20 oranında düşürdüğü kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalarda bazı mikropların gelişimini engellediği kanıtlanmıştır. Yine yapılan çalışmalarda fazla mide asidi üretimini baskılayarak mide lezyonu (ülser vb) gelişimini önlediği kanıtlanmıştır. 1 avuç (ortalama 28 gram) taze dereotu; 12 kalori olup, Günlük A vitamini ihtiyacının %43’ünü, Günlük C vitamini ihtiyacının %40‘ını karşılamaktadır.
11 3
Roka A, C ve K vitaminlerinden zengindir. Yüksek miktarda folat, kalsiyum ve demir içermektedir. Özellikle gebelik döneminde ön plana çıkan folat, bebeğin nöral tüp defektleri denilen doğum kusurlarına karşı koruyucudur. İçerdiği antioksidanlar sayesinde akciğer ve bağırsak kanserleri başta olmak üzere birçok kansere karşı koruyucudur. Düzenli tüketimi K vitamini açısından çok önemlidir; bu sayede beyin hücrelerinde yaşla birlikte oluşan tahribatı en aza indirmektedir. Kış aylarında salgın hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek adına daha fazla roka tüketebilirsiniz. 100 gram çiğ roka; 25 kalori olup, 160 mg kalsiyum, 170 mg omega 3, 130 mg omega 6, 2,6 g protein içermektedir. Günlük K vitamini ihtiyacının tamamını, Günlük folat ihtiyacının % 24‘ünü karşılamaktadır. Rokayı yıkarken bol su kullanın. İyice arındırmak için 1 kaseye su doldurun, yarım su bardağı sirke ekledikten sonra 15-20 dakika suda bekletin.
11 4
Ispanak A, B6, C, E ve K vitaminleri, fosfor, potasyum, demir, bakır ve çinko açısından zengindir. Antioksidan vitaminler olarak kabul edilen A ve C vitaminlerini yüksek oranda içermesi nedeniyle kansere karşı en önemli sebze haline gelen ıspanak, antioksidan sebzelerin başında gelmektedir. Özellikle prostat kanserine karşı koruyucudur. Kalp rahatsızlığı olanlara haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri önerilmektedir. Özellikle kalp adalelerini güçlendirmektedir. Hemoroid rahatsızlığına iyi gelmektedir. Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarmaktadır. Soğuk algınlığına karşı koruyucudur. 100 gram haşlanmış ıspanak; Günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık 2 katını, Günlük C vitamini ihtiyacının %16‘sını, Günlük demir ihtiyacının %20’sini, Günlük kalsiyum ihtiyacının %14’ünü karşılamaktadır.
11 5
Semizotu Ispanakla aynı miktarda demir, sütün yarısı kadar kalsiyum ve portakalın 1/3’ü kadar C vitamini içermektedir. Demir minerali, oksijenin vücutta taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar. Demir eksikliği, halsizlik başta olmak üzere birçok sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ispanakla aynı oranda demir içeren semizotu demir eksikliğine karşı tüketilmesi gereken önemli bir sebzedir. İdrar söktürücüdür. Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle kabızlık çekenlere iyi gelmektedir. Kanamalı hastalıklara iyi gelmektedir. Kanı, üre vb maddelerden temizlemektedir. Sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirmektedir. Böbrekteki kum ve taşı dökmektedir. Yapılan çalışmalarda gut hastalığına yararlı etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Yüksek oranda omega 3, A ve C vitaminleri içermesi antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucu olduğunu vurgulamaktadır. Bitkiler, hayvansal gıdalarda olduğu gibi direk omega 3 içermezler ancak bitkilerde bulunan ALA (alpha-linolenic asit) vücudumuz tarafından omega 3’e dönüştürülebiliyor. Sadece balık ve balık yağında bulunan omega 3 yağ asidi olan EPA (eicosapentaenoic acid) içermektedir. Ayrıca şeker hastalarında susuzluğu azalttığı ve kilo vermede yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. 100 gram çiğ semizotu; 16 kalori olup, 300-400 mg ALA, 0,1 mg EPA, 93,9 gramı su içermektedir. Günlük A vitamini ihtiyacının %26’sını, Günlük C vitamini ihtiyacının %35‘ini, Günlük demir ihtiyacının %11’ini, Günlük kalsiyum ihtiyacının %7’sini karşılamaktadır.
11 6