Öneri: Testosteron salgısı için ağırlık egzersizi! Testosteron hormonunun salgılanmasını sağlamak için ağırlık çalışılabilir. Ağırlık çalışmak, testosteron salgılanmasını sağlayacağı gibi, kas inşasına ve yağ yakmaya da yardımcı olacaktır. Ağırlık çalışması 3-4 set halinde, 6-10 tekrar yapılabilir. Bunun dışında destekli barfiks, squat, deadlift gibi hareketler de daha fazla kas lifinin kullanılmasını sağlıyor. Böylece düşük testosteron seviyesi yükseltilebilir.
9 3
Yavaş sindirilen besinlerle uzun tokluk süresi! Besinleri tükettiğiz her dakika, vücudumuzda (kolesistokinin, glukagon benzeri analoğu ve peptit YY) sindirim hormonları salgılanıyor. Bu hormonlar sayesinde besinlerin sindirim yolundaki hareketleri de yavaşlıyor. Yavaş sindirilen besinler daha uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Böylece aşırı yemeyi de önlüyor.
9 4
Öneri: Sindirim hormonlarını uzun süre harekete geçirecek beslenme Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, protein açısından zengin öğünler, doyma hormonlarının bazılarında büyük artışa yol açıyor. Özellikle de kahvaltı. Proteinin yanısıra, bitkisel yağlar ve kompleks karbonhidratlardan da faydalanmak gerekiyor. Her ikisi de daha uzun süre tokluk sağlıyor. Yediklerimizin daha yavaş sindirilmesi uzun süre tok kalmamızı sağlayacağı için, her öğünde en az 20-25 gram protein tüketmek gerekiyor.
9 5
Triot hormonu eksikliğini gidererek metabolizmayı hızlandır! Boyun bulunan ve kelebek şeklinde olan tiroit bezinden T3 ve T4 gibi çeşitli hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar dinlenme halindeyken ne kadar kalori yaktığımızı kontrol ediyor. Genellikle, otoimmün hastalıklar, tiroit hormonu seviyesi üzerinde büyük sorunlara yol açabiliyor. Eğer aniden kilo almak, saçlarda incelme ya da aşırı yorgunluk bu hormonlarda sorun olduğunu gösterebilir. Bu durumda bir doktora başvurmak yararlı olabilir. Fakat tiroit sorunları sağlıklı kadınlarda geliştiğinde ise metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Metabolizmanın yavaşlaması da kilo alımına davetiye çıkarabilir.
9 6