Fontanet, hastaların 'akut evre'yi aştıktan sonra ise iyileşme belirtileri gösterdiğini söyledi. Kan örneği alınan 42 hastanın hiçbiri ölmedi ama hastalığa yakalandıklarından birkaç ay sonra yürümek için yardım almak zorunda kaldıkları görüldü. Uzmanlar, Zika virüsünün görüldüğü ülkelerde daha farklı sinir hastalıkları vakaları için hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.
8 3
BBC'nin haberine göre, Glasgow Üniversitesi'nden Profesör Hugh Willison, "Bireysel seviyede, insanları Zika virüsüne yakalanmaları durumunda doğrudan Guillain-Barré sendromuna da yakalanacakları düşüncesiyle korkutmamalıyız, çünkü risk aslında düşük" dedi. Willison, "Ama eğer bir milyon kişi Zika'ya yakalanırsa, beklenmedik Guillain-Barré vakaları da yüzlerce olabilir" diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre son haftalarda Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela'da bu sendroma yakalananların sayısında artış oldu. Wellcome Vakfı Müdürü Doktor Jeremy Farrar, "Bu araştırma, Zika ile Guillain-Barréarasındaki nedensel ilişkiye dair en ikna edici kanıt" dedi.
8 4
Brezilya’da başlayan ve hamile kadınlara bulaşması sonucunda kusurlu bebekler doğmasına neden olan Zika virüsü ile ilgili endişe her geçen gün artıyor. Hızla yayılması ve tedavi edici ilacının olmaması üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), küresel çapta acil durum ilan etmişti. Anadolu Sağlık Merkezi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, virüs için bulaştırıcı olan Aedes cinsi sivrisineklerin Türkiye’de de bulunduğunu söylüyor. Prof. Dr. Türkoğlu, “Sivrisinek aktivitesinin bulunmadığı kış mevsiminde ülkemizde bir salgın tablosunun çıkması beklenmese de yaz aylarında salgından etkilenmemek için önlemler alınmalı” diyor.
8 5
Sivrisineklerin yaydığı hastalıklar düşünüldüğünde akla ilk gelen sıtmadır. Ancak dünya yeni bir salgın vakasıyla karşı karşıya. Acıbadem Taksim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezen Özkök Zika virüsüyle yayılan hastalık hakkında şu bilgileri veriyor. Zika virüsü nasıl bulaşıyor? Zika virüsü, sivrisinek ısırığıyla bulaşıyor. İlk kez 1947 yılında maymunlarda saptanan zika virüsü, insanda ilk olarak 1954 yılında Nijerya’da görülmüş. Çoğunlukla Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifikler’de görülen virüs ortalama yılda 1000 vaka olarak saptanıyordu. Ancak Mayıs 2015 sonrasında Brezilya’da görülüp ve son 6 ayda 3 bin-4 bin vaka saptanmıştır. O zamandan bugüne ise zika virüsüne 21 ülkede rastlanmıştır. Son zamanda Amerika’da görülen Zika vakaları Güney Amerika’ya ziyareti olan kişilerde ortaya çıktığı gözlenmiş. Yine aynı şekilde Avrupa’da da Zika vakaları görülmeye başlandı. Yine bu vakaların seyahat eden kişilerde olduğu saptanmıştır.
8 6