The Blood Sugar Solution kitabının yazarı Dr. Mark Hyman, yüksek insülin hormonunun yarattığı etkiyi şöyle açıklıyor: “Yarattığı onca sorunun yanı sıra, yüksek insülin seviyesi seks hormonları sorunlarına da yol açıyor. Ayrıca kısırlığa, istenmeyen tüylenmelere, saç kaybına, sivilcelenmeye, testosteron seviyesinin düşmesine neden olabiliyor. İnsülin kontrolden çıktığında, diğer hormonlar da onu izlemeye koyuluyor ve libidoda büyük düşüş yaşanıyor.”
8 3
Yüksek insülin hormonunun düşürdüğü testosteron seviyesi, vücutta kas kütlesi kaybı, yağ yakımının azalması ve cinsel istekde düşüşe neden oluyor.
8 4
Clinical Endocrinology’de yayımlanan bir araştırmaya göre, fazla glikoz tüketim, toplam ve serbest testosteron seviyesini önemli ölçüde azaltabiliyor. Testosteron seviyesinin düşmesi kadınları da etkiliyor. Maturitas’ta yayımlanan bir çalışmada, testosteron seviyesindeki düşüş depresyon, kemik erimesi, libido azalması ve vücut yağ kütlesinde artış gibi sorunlara yol açtığını ortaya koyuyor. Aşırı şekerli bir beslenme aynı zamanda “gençlik çeşmesi” olarak nitelendirilen büyüme hormonunu da azaltıyor. Büyüme hormonu zayıf, daha kaslı ve seksi görünmeyi sağlıyor.
8 5
Şekerli beslenmenin bir diğer sonucu da stres üzerine. Yüksek şeker, metabolik stresi tetiklediği gibi psikolojik strese de neden oluyor. Stres ise sekse olan ilgiyi azaltıyor. Stresli zamanlarda testosteron seviyesinin azalması erkeklerde cinsel arzuyu da azaltıyor. Kadınlarda bu durum biraz daha karmaşık. Çünkü sadece testosteron seviyesini değil; östrojen, projesteron ve prolaktin de hormonları da etkileniyor.
8 6