Menopoz ve cinsellik!

Menopozda sanıldığı gibi ne kadınlığınız elden gitmiştir ne de hayatınız!

Sevtap Hamdemir Kılıç

Çocuklar büyümüş, torun keyfi başlı başına bir keyiftir kadın için. Genellikle çalışma hayatı sona ermiş yaşam dilimi olduğu için kadın kendine daha çok zaman ayırabilecektir. Arkadaş toplantıları, geziler ve hobiler menopoz sıkıntılarının en iyi tedavisi olabilir belki de.

MENAPOZ yumurtalık aktivitelerinin yitirilmesi sonucu adet kanamalarının kalıcı olarak sonlanması anlamına gelir. Sanıldığı gibi ne kadınlığınız elden gitmiştir ne de hayatınız...

Menopoz belirtilerinin başında ateş basması gelir. Bunun yanı sıra terleme, uyku problemleri, duygusal değişimler ve kemik erimesi gelir. Ancak öyle bir belirtisi vardır ki kadını psikolojik yönden olumsuz etkiler. Bu da cinsellikte azalma, vajinal kuruluk ve ağrılı ilişkidir. Bu belirtilerin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlarda kısa sürerken bazı kadınlarda 10 yıl kadar sürebilir. Ortalaması ise 3-5 yıldır.

Kadın menopozla birlikte vücut imajının kaybolacağını ve kadınlık fonksiyonlarının sona ereceğini düşünerek kaygılanır. Menopoza girdiği için cinsel çekiciliğinin azaldığını düşünen kadın cinselliğe olan ilgisini kaybedebilir. Oysa ki bilinçli olarak yaşanılan menopozda cinsellik daha özgürce gebe kalma ihtimali olmadan daha özgürce yaşanılabilir.

Hormon tedavisi almayan bir kadında yaşın ilerlemesine bağlı olarak cinsel organlarda yapı ve görev anlamında küçülme gözlemlenir. Bu küçülme vejende kuruluk, vajen mukozasında incelme ve tüm bunlara bağlı ağrılı cinsel ilişki ve kanama şikayetleri olabilir. Lokal yada sistemik hormon replasman tedavileri ile bu değişimlerde iyileşme sağlanabilir. Ağrılı bir cinsel ilişki kadını cinsellikten uzaklaştırabilir. Bu şikayetlerin tedavi edilebileceğini bilmek bu tür yakınmalara gereksiz yere katlanmaktan kadını kurtarır.

Menopoz sonrası cinsel ilişki anlamında şikayetlerin sebepleri; Cinsel istekte azalma, Ağrılı ilişki, Cinsel cevabın azalması, vajinal ıslanmanın azalması, Orgazma ulaşmada zorluk ve genital duyarlılığın azalması olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki menopozda cinsel yaşamı hareketlendirmek mümkündür. Bunun için öncelikle altta yatan kronikleşmiş hastalıklar varsa kontrol altına alınmalıdır. Psikolojik destek ve cinsel terapi alınabilir. Vajinal kuruluk ve çatlama şikayetleri için krem ,fitiller ya da oral ilaç tedavisi uygulanabilir. Ayrıca cinsel enerji veren ilaçlarda kullanılabilir. Bütün bu tedavilerin yanı sıra en önemli tedavi ise bir kadın doğum doktorunun kontrolü altında TESTESTERON hormon replasmanı yapılarak cinsel istek ve arzuların arttırılmasıdır.

Şu bir gerçek ki; Hayatımızın üçte birinin geçtiği menopoz dönemi ne hayatımızın ne de kadınlığımızın sonudur. Belki de yeni başlangıçlara kontrollü olarak bir adım atmaktır.

Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar