Derin ve etkili nefes

Şems Uzuneser

 

İnsan yaşamı nefesle başlar nefesle biter. Nefes alış verişi devam ettiği sürece hayat devam eder, solunum bittiğinde hayatta sonlanır. Her canlı organizma nefes alıp verir. Bu yüzden nefes alış verişlerinin düzenli ve verimli olması bedenin canlılığı ve sağlığı için çok önemli. 

Nefes birçok açıdan incelenebilir. Fiziksel açıdan baktığımızda nefes alıp verirken birey alınan hava ile vücudun yakıtı olan oksijeni alır, verilen hava ile birlikte vücuttaki atık maddeleri, karbondioksiti atar. Böylece solunum sayesinde vücut toksinlerden arınır ve yaşamını devam ettirir. Solunum olmadan beden yaşamını sürdüremez. 

Nefesin önemi onun sadece bu kadar önemli bir yaşam fonksiyonu olması ile sınırlı değildir, nefes aynı zamanda bilincin frekansının yükselmesini, sevgi, mutluluk, neşe gibi olumlu hislerin artmasını da sağlar. Doğru nefes alıp veren bir birey pozitif ve yapıcı bir yaşama sahip olur. 

Nefesle birlikte bedene alınan yaşam enerjisi bedeni enerjik yapmasının yanında bilincin de frekansını yükseltir. Daha yüksek bir bilince sahip olan birey yaşamdan daha fazla zevk alır, daha sevgi dolu ve huzurlu olur. Yaşamın kalitesi nefesin kalitesine bağlıdır. 

Nefes alış verişleri bize yaşam ve ölüm döngüsünü de anlatır. Her yaşam nefes almakla başlar ve nefes vermekle biter. Doğum ve ölüm arasındaki zamanda da her nefes alış yaşamı, her nefes veriş ölümü çağrıştırır. Bu da bize yaşam- ölüm döngüsünün her canlı için geçerli olduğunu gösterir. 

Nefes alıp vermek bir arınma, temizlenme, saflaşma işlemidir. Nefes alırken içimize sevgiyi, pozitifliği, huzuru alırız, nefes verirken içimizde biriken endişeleri, negatiflikleri dışarı atarız. 

Nefesle duygular ve zihin arasında çok sıkı bir bağlantı vardır. Nefesin durumu duyguların ve düşüncelerin durumunu bize anlatır. Eğer nefes çok sıklaşmışsa kişinin çok öfkeli, saldırmaya hazır olduğunu, nefes tutulmuşsa kişinin bir şok yaşadığını anlarız. 

film_1070489.jpg “Omurga başını kaldırmış kobraya benzetilebilir. Beyin kobranın başıdır, algı organları sivri dişleri, olumsuz düşünceler ve istekler onun zehridir. Bu zehir insanı mahvetmektedir. Nefes teknikleri kobra zehrine benzeyen olumsuz düşünceleri ve istekleri etkisiz hale getirmektedir. Duygular sakinleşmekte ve zihin huzura kavuşmaktadır. İnsanın düşünceleri, sözleri ve eylemeleri net ve temiz olmaktadır. Böylece nefes teknikleri bedenin sağlamlığını ve zihnin sabitliğini sağlamaktadır. “ Büyük Üstad Akif Manaf “Yoga: Pranayama- Nefes ve Enerji Kontrolü”

İçinizde negatif bir duygu veya düşünce belirdiğinde nefesinizi kontrol ederek o negatifliği dışarı atabilirsiniz. Derin nefes alın ve her nefes verişinizde içinizdeki negatifliği nefesle birlikte dışarı atın. Kin, nefret, kıskançlık veya benzeri herhangi bir his ortaya çıktığında nefesinizi kullanın ve o zehirden kurtulun. 

İnsan çok üzgün olduğunda nefesini tutma eğilimindedir. Nefesi tutarak acılarını içinde hapseder, oysa bu durumda nefesi tutmak yerine derin nefesler alıp vererek acıyı da nefesle dışarı atmak gerekir. İnsanın içinde biriken acı onu mahveder.

Bireyin bilinci ancak olumlu duygulara ve düşüncelere sahip olduğunda yükselir. Negatif duygu ve düşünce yapısı bireyin hem bedenini hem de bilincini bozguna uğratır, çökmesine neden olur. Yavaş ve derin nefes daha olumlu duygu ve düşünce yapısı ve uzun bir ömür; sık ve yüzeysel nefes ise yüzeysel ve hızla tükenen bir yaşam demektir.

Nefesle duygular ve düşünceler arasındaki bağlantıyı kavradığımızda duygu ve düşüncelerimiz üzerindeki kontrolü nefesimizi kontrol ederek sağlayabiliriz. Nefesin yaşamımız üzerinde ne kadar önemli olduğunu anladıktan sonra nasıl nefes alıp vermemiz gerektiğini de iyi öğrenmek lazım. 

Bu konuda gerçek bir uzman olan Büyük Üstad Akif Manaf “Yoga: Pranayama- Nefes ve Enerji yoganefesveenerjikontrolu3kitap_3649_54556.jpgKontrolü” kitabında nefes konusunu oldukça detaylı bir şekilde anlatıyor ve solunum sistemini geliştirmek için 600’dan fazla teknik veriyor. 

Her şeyden önce nefes burundan alınıp verilmelidir. Nefes organı burundur, ağız değil. O yüzden ağızdan nefes almak veya vermek yanlış uygulamadır. Nasıl burunla yemek yemiyorsak ağızla da solunum yapmamalıyız. 

Derin ve etkili bir nefes akciğerlerin tam doldurulup tam boşaltılmasıyla mümkündür. Bu teknik Orijinal Yoga Sistemi’nde Tam Nefes olarak bilinmektedir. Bunun için nefes almaya birinci adımda karnınızı şişirerek başlayın. Böylece solunumun en önemli kaslarından olan diyafram kası aşağı doğru hareket edecek ve akciğerlerin alt kısmına genişlemesi için daha fazla yer açılacaktır. 

İkinci adım göğüs kafesinizi öne, yanlara ve arkaya doğru genişletin. Göğüs kafesi açıldıkça akciğerlerin orta bölümü genişlemek için daha fazla yere sahip olacaktır. Üçüncü adımda ise omuzlarınızı yükseltin ve nefesi omuzların altında kalan akciğerlerin üst bölümüne çekerek nefes alma işlemini bitirin. 

Bu şekilde tüm akciğerler sistemli olarak tam doldurulmuş olacaktır. Nefes verme işlemi de akciğerlerin alt kısmı ile başlamalıdır. İlk adımda karnınızı içinize çekin, böylece diyafram kası yukarı doğru hareket ederek akciğerleri alttan sıkıştıracak ve tam boşalmasını sağlayacaktır. 

İkinci adımda göğüs kafesini kapatmaya başlayın ve akciğerlerin orta bölümünü boşaltın. Üçüncü, son aşamada da omuzlarınızı indirerek akciğerlerin üst bölümünü boşaltın. Böylece akciğerler sistematik olarak tam boşaltılmış olacaktır. 

Akciğerler vücuttaki en büyük organlardan biridir ama maalesef genelde insan bu önemli organın sadece bir kısmını kullanır. Kullanılmayan organ zamanla körelir, içinde toksinler birikir ve organın ömrü kısalır. Akciğerleri tam kullanmak için Tam Nefes tekniğini günde birkaç kere 10-15 defa uygulayabilirsiniz. Böylece hem akciğerlerinizin hem de bedeninizin ömrünü uzatırsınız. 

Solunum sisteminizi ve nefes üzerindeki kontrolü geliştirmek istiyorsanız Büyük Üstad Akif Manaf’ın “Nefes Teknikleri” isimli DVD’sini çok rahat kullanabilirsiniz. Sade ve etkili tekniklerin verildiği DVD bu konuda size çok yardımcı olacaktır.

Şems Uzuneser

Yoga Academy Eğitmeni

 www.yogaacademy.com.tr

https://www.facebook.com/pages/Yoga-Academy/155455811146419

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar