Enerjisel gelişim

Şems Uzuneser

 

İnsan yaşamında Çakra sistemi hayati bir öneme sahiptir. Çakralar bulundukları bölgelerdeki belirli organları enerji ile besleyip onların sağlıklı olmasını sağlarken aynı zamanda insan psikolojisini de etkilemektedir. 

Bir insanın yükselişi veya çöküşü tamamen çakra merkezlerine bağlıdır.” 

Büyük Üstad Akif Manaf

O yüzden Orijinal Yoga Sistemi’nde çakra teknikleri oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çakraların bedenden dışarı doğru açılan enerji girdapları olduğunu daha önceki yazımızda anlatmıştık. Bu girdaplardan sürekli evrensel enerji bedene çekilir ve bedenin ve zihnin enerji ile beslenmesi sağlanır. 

images-(1).jpgÇakranın dışarıdan ne kadar enerji çekeceği ise onun aktiflik derecesine bağlıdır. Çakralar belirli oranlarda aktif ya da pasif olabilirler. Ayrıca her çakra merkezinde insan kişiliğini etkileyen belirli nitelikler vardır. Kişinin gelişmişlik düzeyi çakra merkezlerindeki bu niteliklerin gelişmesi ile yakından ilgilidir. 

Sonuç olarak bir çakranın durumunu belirten iki önemli nitelik vardır: aktiflik oranı ve gelişim derecesi. Bu iki nitelik insan kişiliğini belirler. 

Aktif bir muladhara, kök enerji merkezi olan kişi güvence peşinde koşar, mal mülk edinmek onun için çok önemlidir. Svadisthana, pelvis enerji merkezi aktif olan bir kişi fiziksel zevklere çok önem verir ve cinsellik onun hayatında önemli bir yer tutar. Aktif bir manipura, karın enerji merkezine sahip olan kişi için güç, kazanmak, yemek çok önemlidir; statü sahibi olmak ister. 

Ya da aktif anahata, göğüs enerji merkezine sahip olan kişi sevmek ve sevilmek için her şeyi yapmaya hazırdır. Vişhudha, boyun enerji merkezi aktif olduğunda kişi sürekli kendisini ifade edecek mecralar arar. Aktif Agya, alın enerji merkezi olan kişinin zihinsel enerjisi yüksektir ve entelektüel iletişim kurar. Sahasrara, tepe enerji merkezi aktif olduğunda ise kişi spiritüeldir.

Pasif enerji merkezi dışarıdan yeterince enerji alamayacaktır, bu durum hem ilgili organların yeterli beslenmesini engelleyecek hem de bireyi duygusal ve zihinsel olarak olumsuz etkileyecektir. Mesela pasif bir kök enerji merkezine sahip olan kişi korku, endişe, özgüven eksikliği yaşayacaktır. Bu kişi kendini hiçbir zaman güvende hissetmeyecektir. 

Çakralar yaşanan fizyolojik ve psikolojik travmalar sonucunda belirli hasarlar alabiliriler. Mesela mide sorunları yaşayan birisinin hem mide organı hem de karın enerji merkezi hasarlıdır. Ya da aşk acısı yaşayan birisinin göğüs enerji merkezi tıkanır. Bu durumlar da çakralar dışarıdan yeterince enerji alamazlar. 

Bunların dışında da çakraların durumunu belirleyen birçok etken vardır. Bu konuyu Büyük Üstad Akif Manaf “Yoga: Çakralar- Enerji Merkezleri” kitabında şöyle açıklamaktadır. 

“Her çakra merkezinin durumu insandan insana değişmektedir. Merkezlerdeki enerji miktarı iç ve dış koşullarla ilgilidir. Çakra merkezlerindeki enerji seviyesi kozmik olaylardan, gezegenlerin konumundan, hava durumundan, çevredeki enerji alanlarından vb. etkilenmektedir. Bu dış etmenlerdir. İç etmenler ise çeşitli psikolojik faktörlerdir; örneğin düş kırıklığı, üzüntü, duygusal acı, baskı, güvenlik tehdidi vb. Bu etmenler insandan insana değişmektedir.”

Çakraların iyileştirilmesi ve aktifleştirilmesi her birey için çok önemlidir. Diğer yandan çakra merkezlerinin gelişmişlik derecesi de insan kişiliğini yakından etkiler. Her çakra belirli niteliklere sahiptir. Bu niteliklerin gelişimi insan kişiliğinin gelişmişlik düzeyini belirler. Mesela aktif ama gelişmemiş bir karın enerji merkezine sahip olan birey, büyük bir içsel güce sahip olacaktır fakat bu gücü insanları ezmek ve kontrol etmek için kullanacaktır. 

Oysa aktif ve gelişmiş bir karın çakrasına sahip olan birey içsel gücünü tüm toplumun yararına kullanır. Ya da aktif ama gelişmemiş bir pelvis enerji merkezi bireyi cinsel zevk peşinde koşan, her şeyi cinsellik için yapan, bunun için sapkınlık derecesinde faaliyette bulunan birisi haline getirebilir. Oysa aktif ve gelişmiş bir pelvis enerji merkezi bireyin yaratıcılığını en üst düzeylere taşır. 

Çakra merkezilerini hem aktifleştirmek hem de geliştirmek için düzenli olarak Üstad eşliğinde Orijinal Yoga Sistemi uygulanmalıdır. Çünkü Üstad bireyin enerji merkezlerini görebilir ve çakradaki hasarın giderilmesi, aktifleşmesi ve gelişmesi için gereken enerjiyi o merkeze yükleyebilir. 

Çakralar belirli bir dengeye sahip olan bir sistemdir. O yüzden sadece belirli bir çakra üzerinde çalışmak doğru değildir. Tüm sistem üzerine çalışılmalıdır. Mesela akciğer sorunu yaşayan birisi bu organı iyileştirmek için sadece göğüs enerji merkezini aktifleştirdiğinde birey kendi güvenliğini tehlikeye atacak şekilde insanlara sevgi gösterilerinde bulunabilir. 

Bir katile, bir caniye sarılmak, şefkat göstermek isteyebilir. Oysa bir cani ile karşılaşıldığında alın enerji merkezi ve karın enerji merkezi çevredeki tehlikeyi sezer ve bireyin ortamdan uzaklaşmasını sağlar. Ama göğüs enerji merkezi aşırı aktifse kişi bu uyarıyı kulak ardı eder ve bir caniye kendi can güvenliğini tehlikeye atacak şekilde sevgi ve şefkat göstermeye çalışır. 

Çakra merkezleri enerji kanalları aracılığı ile birbirleriyle bağlantılıdırlar. Aralarında sürekli bir enerji alış verişi vardır. Bu yüzden bir çakrada ortaya çıkan aşırı aktiflik diğer çakraları da olumsuz etkiler ve onların da dengesini bozar. 

Bu yüzden çakra aktifleştirme teknikleri gerçek bir uzman eşliğinde yapılmalıdır. Gerçi günümüzde her yer “çakra uzmanı” dolu ya… 

Eksiden tanıdığım birisi çakralar konusunda birkaç kitap okumuştu ve sonra kendini uzman ilan etmişti. Hatta çakraları anlatan bir internet sitesi açmıştı ve seminerler veriyordu. Siz dikkatli olun ve gerçek bir uzman, bir Üstad eşliğinde çakralarınızı dengeleyin. 

Şems Uzuneser

Yoga Academy Eğitmeni

www.yogaacademy.com.tr

https://www.facebook.com/pages/Yoga-Academy/155455811146419

 

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar