Merkezi bulmak!

Şems Uzuneser

Merkezini aramak ve merkezini bulmak! Bugünlerde kişisel gelişimle uğraşan herkesin en çok duyduğu ve belki de en çok tekrarladığı şey ‘merkezinde ol’. Peki, merkezinde olmak ne demek, insanın merkezi nerede?

Ruhi varlığın saf benliği ve bu dünyada aldığı bedene ait benlik. İnsan dediğimiz varlık bu ikilik içerisinde yaşar. İçteki öz varlığı ve dıştaki kişiliği. Bu durumda, merkezinde ol demekle ne kast ediliyor?

Kişisel gelişimle ilgilenmeyen birine merkezinde ol desek muhtemelen bu ona çok da bir şey ifade etmez. Ama ısrar etsek belki de şu sorular aklına gelebilir; merkez nerede, merkezde nasıl olunur, ve hatta bir merkez mi var?

Aslında, insan bilinçli ya da bilinçsiz daima bir merkez arayışındadır. Genel yaşam içerisinde herkes kendine bir merkez belirlemeye çalışıyor ve hayatını onun etrafında şekillendiriyor. İnsanın çocukken merkezi anne-babası olur, okula gidince öğretmeni ya da arkadaşları, iş hayatında mesleği, özel hayatında sevgilisi, çocuğu olabilir.

Bu merkezler yaşam boyu sürekli değişir, ama daima bir merkez vardır. Kendinizi düşünün hayatınızda merkez yaptığınız şeyleri veya kimseleri düşünün. Hayatınızın çevresinde döndüğü bir merkeziniz hep yok mu? Bir merkez olması aslında insana sabitlik ve güven duygusu verir, insanın yaşamına bir amaç katar. Bu yüzden çok önemlidir.

Çünkü doğal olarak, yaşamın değişken koşulları içerisinde insan değişmez, sabit ve sürekli bir merkez ister. Fakat maddi dünyada değişmeyen bir merkez bulmak o kadar da kolay değil, hatta imkansız da denebilir. Çünkü bu dünyada her şey değişir, insanın düşünceleri, duyguları değişir ve tabi ki hayatına merkez yaptığı şeyler de sürekli değişir.

Kişi hayatının aşkını bulduğunu artık onun için yaşayacağını, yaşamının merkezinin büyük aşkı olduğunu düşünür ama 3-5 sene sonra bir hüsranla birlikte o sevgili hayatından çıkar. Sonra bir çocuk yapar ve kendini çocuğuna adar ama çocuk da 15 yaşına gelince onu çevresinde istemez. Bu sefer de kendini kariyerine verir ve artık kariyeri için yaşayacağını düşünür. Bu böyle sürer gider.

Merkez hep değişir, hayatın amacı değişir. Bu değişkenlik bireyi yoruyor, kendini güvensiz hissetmesine neden oluyor. Bu yüzden insan kendini tam güvende hissetmek için değişmeyen, bedenin- zihnin- duyguların kaynağı olan bir merkeze sahip olmalı. Ama burada esas soru şu ki, bu merkez nerede?

Bunu bulmak gerekiyor. Genelde insan merkezi dış dünyada arıyor. İnsanın bu maddi dünyada yaşamasını sağlayan bir kişiliği, bir benliği var. Bir de saf öz olan öz benliği var. Öz benlik değişmez, sabit, sürekli ve insanın hep aradığı merkezidir aslında.

Kişinin merkezi özdedir, öz varlığında, öz benliğindedir. Öz benlik kişilikten, maddi benlikten farklı bir şey. Eğer Orijinal Yoga Sistemi uygulamıyorsanız onun farkına varmanız zaten çok zor. Çünkü öz, genelde dışsal kişilik tarafından sürekli baskılanmış ve artık neredeyse varlığı unutulmuş. Zaten insanın kendini kaybolmuş, merkezsiz hissetmesinin nedeni de bu değil mi?

Maddi benlik maddi dünyaya aittir, ve maddi dünyanın değişimlerine ayak uydurur. Kişilik sürekli değişir, bu yüzden de onun merkezi yoktur. Siz eğer kişiliğinizin merkezini bulup o merkezde kalmaya çalışırsanız bu mümkün olmayacaktır. Ama diğer yandan her şeyin merkezi olmalı.

O yüzden insan merkezini bulmaya çalışacak, bulamayınca da suni bir şekilde onu yaratmaya uğraşacak. Merkez kelime anlamıyla sabit bir nokta demektir. İnsan da merkezini ararken değişmeyen, sabit bir nokta arıyor aslında. İşte o nokta insanın özüdür.

İnsan özün bulmalı. Aksi halde tüm hayatı kaygan bir zemin üzerinde o merkezden bu merkeze savrulacak. Öz benlik, yani ebedi, bilge ve saadet dolu öz varlık ortaya çıkarılmalı ve kişi bu benliğine kavuşmalı.

Düzenli Orijinal Yoga Sistemi uygulayan insan öz benliğine ve değişmeyen, sabit ve sürekli merkezine kavuşur. O merkez çevresinde şekillen bir hayat size sonsuz saadet, bilgelik ve ebediyet kazandıracaktır.

“Kendinizi bilmek için herhangi bir şey olmaktan vazgeçin ve özünüzün derinliklerine yolculuk yapın.” Büyük Üstad Akif Manaf, Özlü Sözler, 3.Kitap

Şems Uzuneser
Yoga Academy Eğitmeni

www.yogaacademy.com.tr
https://www.facebook.com/pages/Yoga-Academy/155455811146419

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar