Bir Barista Ne Yapar?

Seyahat Uzmanı Alper Tekbaş, Barista Eğitmeni Batuhan Yalçın ile gerçekleştirdiği röportajda, baristalık hakkında detaylı bilgiyi bizlere sunuyor.

Bir Barista Ne Yapar?

Barista Eğitmeni Batuhan Yalçın'ın Dünyasından

Batuhan Yalçın Akdeniz ve Ege bölgelerinde kahve ve barista eğitmeni olarak otel ve cafe personellerine barista ve kahveyi tanıtıyor, eğitimler veriyor. İnsanların güzel bir espresso  içe bilmesi için bıkmadan usanmadan büyük bir keyifle barista eğitmenliğine devam ediyor.
  
Peki bir barista ne yapar? Diye Batuhan Yalçın’a sorduğumda Barista günlük her türlü kahve çeşidini yapabilir buna Türk kahvesi de dahildir.
  
Ayrıca da dünyaca ünlü Ronefert gibi bitki çaylarının da sunumunu yapar. Yapacağı çeşitli kahvelerde ki en önemli ana unsuru espresso dur.

Espresso üzerine katılan farklı aromalarla kahve çeşitlerini ortaya çıkarır. Bir barista günlük olarak mocha, latte, capicıno, italiano, americano, ristretto, latte art sanatını kahvenin üstüne uygulayarak bütün soğuk ve sıcak kahve çeşitlerini servise hazır hale getirir. Barista kahve evinin ( Coffee-house) kriterlerine uygun doğru kahveyi yapmakla yükümlüdür.

Bir baristanın işi kahveyi hazırlayıp sunmakla bitmiyor diyor Batuhan Yalçın. Kahvenin kavrulmasından  tüm aşamalara varana kadar barista karar verir.

ekran-resmi-2015-04-24,-10.09.48-am.png

Dünyada ve ülkemizde her geçen gün geçmişten günümüze kahve ürünleri ve çeşitleri ne ilgi olmakla berber farklı kahve çeşitlerinin tutkunu kahve severler gittikleri otelde kaliteli bir kahve çeşidi içmek arzusundadır.

İyi bir kahve içmek, istediğiniz standartlarda bir espresso fincanının içindeki tadımla buluşmak ayrıcalık ve mutluluktur. Kahve merakı öyle bir meraktır ki ofisinizde,  evinizde, arabanızda bile vazgeçilme, olmasa olmazlar arasındadır.

Batuhan Yalçın’da Mersin de hayata gözlerini açtı.  Liseden sonra Mersinden ayrılarak ailesi ve çevresindeki dostlarının  yönlendirme ve fikirlerini dinleyerek ilk kez 1998 yılında turizm hayatına Ege bölgesinde Muğla’nın ilçesi Marmaris’te başladı. Daha sonrasında İstanbul, Fethiye ve son olarak da Antalya’da turizm hayatına barmen olarak devam etti.
  
2007 yılı onun gerçek bir kahveyle tanıştım dediği onun espressolu yılı oldu.
2008 yılında ise çekirdek kahveyi araştırmaya başladı. Birçok fuar gezdi ve kahvenin önemini hıza gelişen, araştırılması gereken önemli bir ürün olduğunu hisseti ve tanıştığı İtalyan Baristası onın kahveyle olan uzun yolculuğunda olumlu önemli bir etken oldu.
  
Barista Nedir?

İtalyanca asıllı bir sözcük olup en temel anlamıyla kahve barmeni demektir. İtalyanca da Barmen anlamına gelen bu sözcüğü bu dille hem sıcak hem soğuk içecek hazırlayabilen uzman kişi olarak tanınır ve kendine has kahve menüsü olan yetkin kişiliktir. Ancak zamanla sözcüğe yüklenen anlam kahve ile sınırlandırışmış ve tüm dünya dillerine bu şekilde yerleşmeye başlamıştır. Türkçe de de tıpkı diğer pek çok dilde olduğu gibi barista sözcüğü kahve hazırlama sanatı konusunda uzaman manasını taşımaktadır. İyi bir barista uzmanı espresso ve espresso  karışımları hazırlamak konusunu bilir.

Sıkı eğitimler ve uzun çalışmalar konusunda zor elde edilen barista uzmanı sertifikasına sahip olan Batuhan Yalçın sürekli geliştirerek, öğreterek, paylaşarak barista eğitmenliğine her platformda devam ediyor.  Hayallerini espresso fincanında sımsıcacık kalplerle birleştiren ve kahve aşktır diyerek tutkuyla bu mesleğe gönül vermiş bir isim. Yolun açık olsun Batuhan Yalçın...

unnamed.20150424104439.jpg
 

Yorumlar