Kansızlığın belirtileri nelerdir? Kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, nefes darlığı, daha fazla üşüme gibi şikayetleriniz varsa dikkat… Tüm bu belirtiler kansızlığın işareti olabilir.

Kansızlığın belirtileri nelerdir? Kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Tıp dilinde ‘Anemi’ denilen kansızlık, kandaki  kırmızı hücrelerin azalmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenememek sonucu oluşan demir eksikliğinin kansızlığın en önemli nedenidir.  Kadınlarda daha sık görülen Anemi, tam kan sayımı yapılarak teşhis edilebiliyor. Kansızlığın sebebini belirledikten sonra eksik demirin yerine konulması ile tedavisi yapılabiliyor.

Kansızlığın tedavisinde en önemli etken doğru beslenmektir. Siz de bu şikayetleri yaşıyorsanız kansızlığa iyi gelen yiyeckleri not rdin.

Kansızlığa iyi gelen besinler

KARACİĞER

Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir ve balık B12 vitamini açısından çok zengindir. Bu besinler içinde karaciğer ise tam bir demir deposudur. Arnavut ciğeri veya yaprak ciğer tüketebilirsiniz. Haftada 2-3 gün en az 100 gram kırmızı et yiyin.
Kahvaltıda en azından gün aşırı yumurta yemeye çalışın.

KURU BAKLAGİLLER

Kuru baklagillerin de yoğun demir kaynağı olduğunu unutmayın. Haftada en az iki gün bir öğününüzde kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, bezelye tüketin.

CEVİZ
Ceviz mükemmel bir demir kaynağıdır. Yarım kâse ceviz içi günlük ihtiyacınızın dörtte birini karşılar. Yarım kase ceviz içi 3,75 mg demir içeriyor.


SÜT ÜRÜNLERİ

Kırmızı etle birlikte yoğurt, ayran tüketmemeye çalışın. Süt ürünlerindeki kalsiyum, demirin bağlanmasını ciddi ölçüde etkiler.


DENİZ ÜRÜNLERİ

Demir içeren deniz ürünleri de kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında. Sardalye, hamsi, midye ve istiridye ihtiyacınız olan vitaminleri size sağlayacaktır.

SEBZELER

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, folik asit zenginidir. Ispanak, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi gelir. Mutlaka bol yeşillikli ve limonlu salata tüketin.

Ayrıca ekmek tercihinizi beyaz unlu ekmek yerine çavdar ve tam buğdaydan yana kullanın. Günde iki bardaktan fazla çay içmeyin. Çünkü çay, demirin emilimini ciddi oranda azaltır. Özellikle kahvaltıdaki çayı açık ve limon dilimli tercih edebilirsiniz.

 

Yorumlar