Göz kapağı ameliyatından sonra iz kalır mı?

Öncelikle 40 yaşlardan sonra gerek bayan gerekse erkeklerde göz kapağıyla ilgili sorunlar belirmeye başlar.

Fatih Dağdelen

Yaşlanma üst göz kapağı derisinde yığılma ve burun kökünde her iki yanlarda bir şişkinlik oluşmasıyla kendini gösterir, daha sonra üst göz kapağında yağ dokusu alt kapakta ise belirgin torbalanmalar oluşmaya başlar.

Hastalar kendilerini yorgun, bitkin üzüntülü, çökmüş, yeni uykudan uyanmış ya da ağlamış gibi olduklarını hissederler. Çevresindeki insanlar onlara üzgün müsün, yorgun musun gibi sorular sorarlar. Hastalar genellikle bu durumlarda bir takım kremlerle çözüm ararlar ya da bir takım maskelerle bu sorunları çözmeye çalışsalar da sonuç alamazlar. İşte bu durumda bir plastik cerraha başvurmayı tercih ederler.

Muayeneye gelen hastalarımız çoğunlukla bu problemin ameliyatsız düzelip düzelmeyeceğini sorarlar. Eğer sorun alt göz kapağı torbalarındaki hafif çukurlanmalar şeklinde ise bunlar ameliyatsız bir şekilde dolgularla düzeltilir. Fakat eğer göz altı torbalanması ileri boyutta ise ameliyat ile giderilmesi gereklidir.

Bu aşamada hastalar ameliyat ile ilgili korku ve endişelerini dile getirilmeye başlarlar. Acaba lokal mi yoksa genel anestezi mi olması gerektiği ise en sık sorulan sorulardır. Öncellikle bu tarz ameliyatlardan önce hastaların endişelerinin giderilmesi şarttır. Ameliyatın lokal ya da genel anestezi altında olabileceği, ister alt ister üst nerede sorun varsa iki bölgeye de uygulanabileceği, ameliyat süresinin her bir göz kapağı için yarım saati geçmeyeceği, kesinlikle belirgin bir iz kalmayacağı hastalara ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Üst göz kapağında gözün açılıp kapandığında oluşan kıvrımda ince, kesinlikle belirgin olmayan hatta nerdeyse yok kabul edebileceğimiz, zaman içerisinde anlaşılmayacak bir çizgi olacağı, alt göz kapağında ise kirpiğin hemen dibinden girildiği için doğal bir çizgi gibi duracağı hastalara belirtilir.

Hasta ameliyattan önce kesinlikle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç almamalıdır. Ameliyat günü aç karnına gelmeli eğer lokal anestezi olmak istiyor ise hafif bir şeyler atıştırdıktan sonra alınacağı, genel anestezinin ise aç karnına olması gerektiği bilgisi verilir.

Göz kapağı estetiğinden sonra ister lokal anestezi ister genel anestezi olsun hasta yaklaşık bir saat gözleri kapalı olmadan çok ince plasterler yapılmış şekilde odasına çıkar ve bir güneş gözlüğüyle bir saat içerisinde taburcu olur. Göz kapağı ameliyatları genç, enerjik ve mutlu bir görünüm kazandıran ve hastaları en fazla memnun eden estetik operasyonların başında gelir.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Fatih Dağdelen

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar