Erken doğan bebeklerde bu riske dikkat!

Stresli yaşam, düzensiz beslenme gibi pek çok çevresel faktör nedeniyle son yıllarda artan erken doğum vakaları, bebek açısından pek çok tehlikeyi de beraber getiriyor.

Erken doğan bebeklerde bu riske dikkat!

Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Doç. Dr. Nur Acar, bu konuda anne ve babalara çok iş düştüğünü bellirtip önemli açıklamalar da bulundu.

Stresli yaşam, düzensiz beslenme gibi pek çok çevresel faktör nedeniyle son yıllarda artan erken doğum vakaları, bebek açısından pek çok tehlikeyi de beraber getiriyor. Erken doğan bebekleri tehdit eden hastalıkların başında prematüre retinopatisi hastalığı geliyor.  Prematüre bebeklerin retina ve ağ tabakasını etkileyen hastalık, erken teşhis edilmediği takdirde her iki gözde körlüğe neden oluyor

Prematüre retinopatisinin erken doğan bebeklere özgü bir hastalık olduğunu söyleyen Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Doç. Dr. Nur Acar, “Hastalığın tanısı için olmazsa olmaz şart, prematüre doğmuş olmaktır'' dedi. Bu hastalıkta gözün esas olarak retina tabakasının etkilendiğini de anlatan Doç. Dr. Acar, şu bilgileri verdi: ''Ağ tabakası veya gözün görüntüleri algılayan sinir tabakası olan retina, anne karnında doğrudan beynin bir uzantısı olarak gelişir. Erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için  yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olur. Bunun sonucunda ise damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak adlandırılan Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana gelir. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe yol açar.”

Üçüncü evreden sonra tedavisi zor!
 
Prematüre retinopatisinin 1.5 kilo altında doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Acar, 1.5 kilonun altında ve 32’inci haftadan önce doğmuş tüm bebeklerin mutlaka prematüre retinopatisi muayenesinin yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Doç. Dr. Acar, “Yeni doğan bebekler konusunda uzmanlaşmış çocuk doktorları ve oftalmologlar birlikte çalışmalı. Bu hastalığın erken tanı ve tedavisi mümkün. Hafiften ağıra doğru beş evresi bulunan ROP tedavisindeki başarı, hastalığın evresiyle ilintili. İlk iki evresinde takip yeterli ancak üçüncü evreden itibaren lazer veya krio tedavisine başlanılmalı. Dördüncü ve beşinci evrelerde yapılması zorunlu cerrahi müdahalede ise görsel olarak başarılı sonuç elde edilemiyor” dedi. Bebeklerde rastlanan akciğer, kalp damar  rahatsızlıkları, ağır enfeksiyonlar ve beyinde yaşanabilecek problemlerin de retinopati riskini artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Acar,  doğumdan sonra 4-6 hafta arasında bebeklerin mutlaka göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar