Prematüre bebek cilt bakımı nasıl yapılmalıdır ılık suda yıkayın!

Normalden erken doğan ve derileri oldukça hassas olan prematüre bebek bakımıyla ilgili merak ettikleriniz için haberi okumaya devam edebilirsiniz!

Prematüre bebek cilt bakımı nasıl yapılmalıdır ılık suda yıkayın!

Bebeğin doğmasında planlanan tarihten önce doğumunun gerçekleşmesiyle dünyaya gelen bebeklere 'prematüre' bebek denilmektedir. Normal doğum öncesi erken doğan prematüre bebeklerin diğer bebeklere oranla ciltlerinin çok daha hassas olması nedeniyle prematüre bebeklerin cilt bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları Prima Uzman Kurulu Üyesi Dermatolog Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü öncesi, kullanılan bezden banyosuna kadar prematüre bebeklerin cilt bakımına dair önemli bilgiler paylaşıyor.

37 HAFTADAN ÖNCE GERÇEKLEŞEN DOĞUMLARDA...

37 haftadan daha önce gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak kabul edilirken, doğan bebeklere de ‘prematüre’ deniyor. Organları henüz tam gelişmeden doğan prematüre bebekler, yenidoğan ünitelerinde daha fazla kaldıkları için özenle bakılıyor ancak ebeveynleriyle evlerine gittiklerinde, genellikle 2 yaşına kadar özel ve özenli bir bakıma ve takibe ihtiyaç duyuyor. Düşük kilo, nefes zorluğu gibi sıkıntıların yanı sıra deri sorunlarıyla da karşılaşabilen prematüre bebeklerin aşırı kırmızı görünen derilerinin normal doğum zamanına yaklaşıldıkça normale dönmektedir. Prematüre bebeklerin yaşayabileceği cilt ve deri problemleri hakkında şunları söylüyor;

Prematüre bebeklerde, derinin çok duyarlı ve ince olmasına bağlı olarak daha çok deri döküntüsü ve dermatit daha sık görülebilir. Özellikle sentetik giysilerin neden olduğu tahrişlere de daha çok duyarlıdırlar. Aşırı kaşıntılı, hafif ağrılı, acılı yaralar da çıkabilir. Bağışıklık sistemleri tam gelişmediği için enfeksiyonlara daha yatkındırlar ve bu enfeksiyonlar oldukça ciddi seyredebilir. Özel bir durum olmadan da kaşıntılı, tahriş olmuş derileri olabilir ama bu büyüdükçe azalır. Yerel antibiyotikli krem veya merhemler bu konuda yardımcı olabilir.

ILIK SU İLE TEMİZLENEBİLİR!

Prematüre bebeklerin yaşayabileceği bu sorunları azaltmak için her gün olmasa da gün aşırı saf, ılık suyla veya ek olarak parfümsüz temizleyicilerle yıkanabilir. Bebeklerin hızla, hassas ve yumuşak bir şekilde zedelemeden kurulanması gerektiğine dikkat çekiyor. Oluşabilecek yaralara uygun ilaçların, geri kalan alanlara ise kokusuz, hafif nemlendiriciler sürülmesi gerekmektedir. Bu önerilerin prematüre bebeklerde su kaybını önlediği gibi enfeksiyonlara karşı sınırlı da olsa koruma sağlayarak, doğal florayı koruyacağını vurguluyor.

Prof. Dr. Aydemir’in prematüre bebeklerin cilt ve deri bakımı konusundaki diğer önerileri ise şöyle;

Prematüre bebeklerin çamaşırları ayrı yıkanmalı, özel deterjanlar kullanılmalı ve iyice durulanmalıdır. Solunarak sorun yaratabileceği için pudra kullanılmamalıdır.
Yapışkan bant ve benzeri uygulamalardan olabildiğince kaçınmalı, kullanmak zorunlu ise de çıkarırken ıslatarak gevşetilmeli ve öyle çıkarılmalı, sık değiştirmekten kaçınmalıdır. Hastanede geçirilen dönemde özellikle prematüre bebeklere özel bebek bezi kullanımı önerilir.

prematüre bebek cilt bakımı

Prematüre bebekler göbek kordonu enfeksiyonlara karşı özenle korunmalı, temiz ve kuru tutulmalı, her bez değiştirmede kontrol edilmelidir. Bu bölgenin bebek bezinin dışında kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı özel bebek bezlerinde bu bölgeye denk gelen oyuk alanlar bulunmaktadır.
Bez alanının korunması klasik şekilde fakat daha özenli olmalı, 1-3 saat aralığında muhakkak, ayrıca dışkılama sezildiğinde hemen değiştirilmelidir. Prematüre bebek bezinin emiş gücünün yüksek olması, sıvıyı dışarı sızdırmaması, hava akımını sağlaması, bebek kilosuna uygun olması ve esnek bantlarıyla iyi oturması gerekir. Bu nedenle de prematüre bebeklere özel bebek bezi kullanımı özellikle hastanede geçirilen dönemde önemlidir.

Prematüre bebeklerin küçücük tırnakları oldukça keskin olduğundan derisini çizebilir ve enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle küçük parmaksız eldivenler yoksa bebek çorapları giydirilerek korunabilir. Bebeği kanguru taşıma pozisyonunda bebek dik bir şekilde annenin çıplak göğüs bölgesine temas edecek şekilde yerleştirilerek taşınmalıdır. Bebek, annenin kalp atışlarını duymak üzere kendi konumunu alacaktır. Bu taşıma pozisyonunun pek çok çalışmada yararlı özellikleri kanıtlanmıştır.

Yorumlar