Çocuğunuz için uyuyun!

Uykusuzluk günümüzün en büyük sorunlarından ve anne-babadan miras kalıyor. Çocuğunuzun uyku düzeni düzgün olsun istiyorsanız, önce kendiniz uyuyun.

Çocuğunuz için uyuyun!

Her insanın ne kadar ve günün hangi bölümünde uyuyacağı, doğarken genlerinde kodlanmıştır. Uyku sorunları aile mirası olsa da, tıptaki gelişmeler ile çözümsüz değildir.

Uzun süreli uykusuzlukları düzeltmek, oldukça zordur ve uzun süreli tedavi gerektirir. Öncelikle uykusuzluğa neden olan tüm faktörlerin ortaya çıkarılması gerekir. Bunun için biyokimyasal testler, uyku alışkanlıklarının saptanması, uyku-hijyen eksikliğinin var olup olmadığının araştırılması gerekir.

Diğer uyku ile ilişkili hastalıkların dışlanması için uyku laboratuvarı tetkiki, psikolojik testler, psikiyatrik muayene, yatak odasının fiziksel koşulları gibi pek çok konu irdelenmelidir. Genellikle iyi bir tanı ve tedavi ile hastalar uykuyla ilgili şikayetlerinden kurtulur.

Uyku geni, anneden mi çocuğa geçer yoksa babadan mı?

Bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve bakteriler gibi yaşayan canlıların, ortalama 24 saat içerisindeki biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal işlevleri, bir ritim oluşturur. Bu ritim, vücut içerisinde genler tarafından düzenlense de çevresel faktörlerden etkilenir. Bu çevresel faktörlerden en önemlisi gün ışığıdır. Ritim günlük, haftalık, mevsimlik ve yıllık olabilir. Uykuyu düzenleyen genler de bu ritmin kontrolü altındadır. Uyku geni diyebileceğimiz tek bir gen henüz saptanmamıştır. Bununla birlikte meyve sinekleri, alabalık, kuş gibi hayvanlarda yapılan araştırmalarda; uykunun ne zaman başlayacağını, ne kadar süreceğini ve ne zaman uykunun sonlanacağını belirleyen çeşitli genler bulunmuştur. Bu konu ile ilgili genetik çalışmalar halen devam etmektedir. Uyku ile ilgili genlerin hangi ebeveynden geçtiğini şu anki bilgiler ışığı altında söylemek olanaksızdır. Uyku ile ilişkili genlerin çeşitliliği nedeniyle belli uyku parametreleri (örneğin yatış saati ya da uyku süresi gibi) her iki ebeveynden de geçiş gösterebilir.

Uykunuzu test edin!

Şiddetli horlamam olduğunu söylüyorlar.

Gece uyusam da gündüz yorgun ve uykulu oluyorum.

Gece tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum.

Geceleri boyun, baş ya da göğsümde terleme oluyor.

Sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum.

Yüksek tansiyonum var.

Uykuda nefesimi tuttuğum söyleniyor.

Gece nefes alamama hissi ile uyanıyorum.

Haftada en az üç gün uykuya dalmakta zorlanıyorum.

Gece uyuyamayacağım düşüncesi, akşam saatlerinde beni endişelendiriyor.

Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettiriyorum.

Geceleri bacaklarıma kramp giriyor.

Okurken, televizyon seyrederken ya da toplantılarda uyuklayabiliyorum.

Gün içinde bazen dayanılmaz uyku atakları yaşıyorum.

Çok sık ve hareket dozuyüksek rüyalar görüyorum.

Bağırarak ve korku ile uykudan uyandığım söyleniyor.

Gece yarısı uyanıyorum ve bir daha uyuyamıyorum.

Gün boyunca uykulu halim yüzünden, iş veya okulda olaylara yeterince konsantre olamıyorum.

Genellikle akşam saatlerinde ve yatmak için koltuğa uzandığımda, bacaklarımda anlam veremediğim bir huzursuzluk hissediyorum.

Yorumlar