Bir diyetisyene ne sorulur?

Diyetisyenlere başvuranların en çok sorduğu 3 soruyu sizler için derledik...

Bir diyetisyene ne sorulur?

Hepimiz en az 1 kez diyetisyene gitmiş yada bir diyetisten ile görüşmüşüzdür! Hemen hemen hepimizin merak ettiği şeyler aynıdır aslında, nasıl ödem atabilirim, nasıl zayıflayabilirim, hangi besinleri tüketmeliyim, şu yiyecek kilo aldırır mı vs... Diyetisyenlere sorulan başlıca soruları sizler için derledik...

1 - Ödem için ne yapabilirim?
Şişkinlik, ödem gibi şikâyetleriniz varsa, herhangi bir sağlık problemine (alerji, böbrek, karaciğer, dolaşım bozuklukları gibi)  bağlı olarak gelişmediyse yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Bazen diyette küçük bir değişiklik sorunlarınızı çözebilir.  Bu listenin başında tuz gelir, aşırı tuz tüketimi ödeme sebep olur. Turşu, soya sosu, salamura yiyecekler, tuzlu zeytin gibi aşırı sodyum içeren besinleri de azaltmanız gerekir. Beraberinde daha fazla su içmek şişkinliği önlemekte yardımcıdır. Vücudun ph seviyesinin düzenlenmesine yardımcı, idrar söktürücü olan potasyumdan zengin besinlere öncelik verebilirsiniz.(potasyum kaynakları patates, muz, avokado, kayısı, kavun gibi meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller) Daha fazla potasyum almak, sodyum fazlasını vücudunuzdan atılmasını sağlar. Kızarmış besinlerin tüketiminde kontrollü olmalı, rezene, kimyon gibi baharatların kullanımını artırmalısınız.

Ödem atıcı çay:

1 litre su
Yarım demet maydanoz
Ananas kabuğu
1 yeşil elma
Yarım limon
1 parça zencefil

-Tüm malzemeleri sıcak suya ekleyip , 2-3 dakika kaynattıktan sonra sün boyu içebilirsiniz.

Palm yağı zararlı mı?
Palm yağı hakkında son çıkan haberlerden dolayı endişelenmekte haklısınız. Palm yağı,  palmiye meyvesinden elde edilen bitkisel yağdır. Hazır paketli gıdalarda, margarin yapımında, sabun, deterjan gibi ürünlerde de kullanılabiliyor. Maliyetinin düşük olması, renge, kokuya, tada sonuç olarak gıdanın lezzetine olumsuz bir etki bırakmaması ve trans yağ içermemesi nedeniyle gıda sektöründe çok tercih ediliyor. Peki, Avrupa gıda güvenliği kurumu (EFSA) raporları bu konuda ne diyor?   Palm yağının işlenmediğinde sağlık riskinin olmadığı fakat bu yağın sıcaklığının 200 derecenin üzerine çıkmasıyla kanserojen maddeler oluşabileceğini bildirmektedir. Bu nedenle kontrollü olmakta fayda var.

Limon zayıflatır mı?
Birçok araştırma limonun kilo kaybı için sihirli bir ilaç olduğu fikrini desteklemese de içerdiği C vitamini ile vücuttaki yağı metabolize edebileceğine dair bazı araştırmalar var. Limon, içeriğindeki diğer bileşiklerle kilo kaybının ötesinde C vitamini deposudur.  O yüzden limonu sofralarımızdan eksik etmeyelim! Özellikle limonun sadece kendisi değil kabuğunu da salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Yapılan bir araştırma ile limon kabuklarında bulunan D-limonene adlı maddenin çok güçlü bir cilt dostu olduğu ve tümör gelişimini engelleyerek cilt kanseri riskini önemli ölçüde düşürdüğü bildirmektedir.

Yorumlar