Diyet yaparken kilo almayın!

Kilo derdi olanların hazır diyetleri en az bir kere denediğini ifade eden Şule Çınar, bazı diyetlerde verilen kiloların ileriki dönemlerde faiziyle geri alındığını söyledi.

Diyet yaparken kilo almayın!

Diyetisyen Şule Çınar, toplumda pek çok kişinin birden kilo verip kurtulmayı istediğini, ama kilo vermenin sabır istediğini vurguladı. Kilo derdi olanların hazır diyetleri en az bir kere denediğini ifade eden Çınar, bazı diyetlerde verilen kiloların ileriki dönemlerde faiziyle geri alındığını söyledi.

İnsan vücudunun yağ, kas, kemik ve sudan oluştuğunu dile getiren Çınar, "Tek yönlü beslenmeler, yeterli ve dengeli alınmazsa daha çok su ve kas kaybı görülebilir. Bu da vücudumuzun direncinin düşmesine sebep olabilir. Yetersiz vitamin ve mineral alımı sonucunda da saçlar dökülmeye, tırnaklar sertliğini kaybederek kırılmaya ve cilt kurumaya, gözler kapanmaya başlar. Metabolizma yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlamasıyla da verilen kiloların üzerinde bir alımla da karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

''Diyet kişiden kişiye değişir''

Tek yönlü beslenme ile yapılan zayıflama diyetlerinin faiziyle kilo aldırdığının altını çizen Çınar, diyetlerde sağlıklı ve yeterli beslenmeyi düzenli bir şekilde sağlamanın önemli olduğuna işaret etti. Vücudun yapısını bozmadan beslenme şeklini hayat tarzı haline getirmek gerektiğini söyleyen Çınar, "Herkesin kendine özgü bir metabolizması var. Diyet kişiden kişiye göre değişir. Her geçen gün bir yenisi daha eklenen ve sadece kilo verdirmeye yönelik bu tür diyetler sağlığımızı ciddi açıdan tehdit eder.

Diyet, kişinin biyokimyasal bulgularına, yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivite düzeyine, beslenme alışkanlıklarına ve sosyoekonomik durumuna göre hazırlanmalı. Kendi diyetiniz kendine özgü olsun" diye konuştu.

Tek yönlü diyetlerde genellikle karbonhidrat ve yağların kısıtlandığını dile getiren Çınar, şunları söyledi:

"Yüksek proteinli diyet olarak bilinen atkin diyetinde karbonhidrat hiç alınmaz, bol miktarda et ve hayvansal gıdalar alınır. Beynin iyi çalışması için günde en az 50-10 gram karbonhidrat alınması gerekir. Karbonhidrat azaltınca zayıflama olabilir. Fakat hayvansal yağ alındığında kanda kolesterol düzeyinde artma ve bu sebeple kalp damar hastalığı riskinde artış, kanda ürit asit düzeyinde yükselme meydana gelir. Bu da gut hastalığına yol açar. Aynı zamanda yüksek proteinin alımında kemiklerden kalsiyum çekilmesi sebebiyle osteoporoz denilen kemik erimesi riskinde de artış olabilir" şeklinde konuştu.

Yorumlar