Şeker beyninizi nasıl etkiliyor?

Tatlı bir şeyler yediğinizde daha fazla şeker tüketmek isteyebilirsiniz. Peki neden? İşte şekerin beyninize olan etkisi…

Şeker beyninizi nasıl etkiliyor?

Beynin ödül merkezleri değişik şeker türlerine farklı tepkiler verir. Amerika'da yapılan bir araştırmada araştırmacılar 24 gönüllüye fruktozlu içecek ve glukozlu içecek ikram ediyor. Daha sonra araştırmada yer alan gönüllülerin bazı görsellere bakmalarını isterken beyin fonksiyonlarını inceliyorlar.

Yapılan incelemelerde araştırmacılar erotik içeriklerin fruktozlu içecek içen kişilerin beyinlerindeki ödül merkezini harekete geçirirken, glukozlu içecek tüketen kişilerde aynı etkiyi yaratmadığını fark ediyor.

Araştırma sırasında fruktozlu içecek içen gönüllüler kendilerini diğer gruptakilere göre daha aç hissettiklerini ve daha fazla yemek yemek istediklerini belirttiği fark edildi. Başka bir deyişle glukoz tüketen kişilerin beynine "Karnın tok" mesajı gittiği ortaya çıktı.

Bunun nedeni vücudun 2 farklı şeker türünü farklı şekilde kullanması.  Glukoz, insülin pompalayan ve size tokluk sinyali vererek yiyeceklerin daha az çekici görünmesini sağlayan  pankreas tarafından alınıyor. Fakat fruktoz böbrek tarafından absorbe ediliyor.

Vücudunuzun fruktozu işleyiş biçimini değiştiremeyeceğiniz için, tatlı krizlerini önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey bu şeker türünden uzak durmak.  Kurabiyeler ve gazlı içeceklerde kullanılan fruktoz zararlı olsa da, doğal fruktoz kaynaklarını tüketmekte bir sakınca yok.

Doğal yolla alınan fruktoz miktarı genellikle oldukça düşüktür ve beraberinde şeker sindirimini yavaşlatan bir miktar lif de tüketilir. Bu nedenle doğal fruktozdan korkmanıza gerek yok.
 

seker_psd.jpg

Yorumlar