Kilo Verme Ve Kilo Kontrolünde Çorbanın Önemi!

Dyt. Serkan Tutar

Geleneksel açılış yemeklerimiz olan çorbalar, Türk mutfağında önemli yer tutar. Özellikle kış ayları başta olmak üzere her mevsim sofralarımızda bulunan çorbalar, sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir.  Bebek ve çocuklar için gerekli birçok besin kaynağını bünyesinde bulunduran çorbalar büyüme ve gelişmeyi sağlayan başlıca besinlerdendir. Yetişkinler için hem sağlıklı beslenmeyi hem de kilo kontrolünün daha rahat sağlanması için menülerinde kesinlikle çorba bulunmalıdır. Yaşlılar için çorba vazgeçilmezlerdendir. 

Çorba Tüketmenin Faydaları

Çorbalar, dünyada giderek yayılan ve trend olan “Volümetrik Diyet”in önemli bir parçasını oluşturur. Volümetrik diyet; düşük kalorili ve midede doygunluk sağlayarak kolay doymanızı sağlayan yüksek hacimli besinlerden oluşmaktadır. Bu besinlerin başına gelen çorbalar, kısa zamanda oluşturdukları tokluk hissi ile daha düşük kalori alarak sofradan kalkmanızı sağlayacaktır. Böylece kilo verme ve kilo kontrolü kolaylaşır. 

Çorbalar üzerine yapılan birçok çalışmada, yemeğe çorba tüketerek başlayan bireylerin, tüketmeyenlere göre yemekten 100 kalori daha az aldıklarını ve sofradan daha fazla tokluk hissi ile kalktıklarını desteklemiştir. 

Hangi çorbalar daha uzun süre tok tutar? 

Tüm çorbaların tok tutucu özellikleri olsa da bazı çorbalar içerikleri nedeni ile diğer çorbalara göre daha uzun süre tok tutucu özelliğe sahiplerdir. Özellikle protein içeriği zengin olan çorbaların daha uzun süre tokluk sağladığı bilinmektedir. Bu nedenle çorba seçimi yaparken, içerisinde et, tavuk, balık, süt, yumurta, yoğurt ve kıyma bulunanları daha fazla tercih etmelisiniz.

Doğru Çorba Seçimleri 

Tüm çorbalar birbirleri ile aynı gibi algılansa da doğru çorba seçimi sağlık açısından önemlidir. Et ve tavuk suyuna çorbalar, kremalı çorbalar, şehriye veya pirinç çorbası, yanmış yağ dökülen çorbalar daha nadir tercih edilmesi gereklidir. Çünkü bu çorbaların yağ içeriği yüksek, tokluk hissi vermesi düşüktür. 

Bulgur ve tarhana gibi tahıl çorbaları, brokoli ve domates gibi sebze çorbaları, yeşil mercimek ve ezogelin gibi kuru baklagil çorbaları, yayla ve soğuk ayran çorbası gibi yoğurtlu çorbaları, köfteli ve tavuk etli çorbaları daha fazla tercih etmelisiniz. Bu çorbalar hem uzun süre tokluk hissi sağlarken hem de zengin besin öğesi içeriği nedeni ile besleyicidir. 

Çorbalarınızı baharatlar ile süsleyin

Acı kırmızı pul biber: Çorbaların vazgeçilmezi olan acı kırmızı pul biber içerdiği kapsaisin adlı madde ile hem metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olur.

Karabiber: Karabiberin vücutta iltihaplanmayı azaltabileceğine dair bilimsel veriler vardır. 

Dereotu: Fosfor, potasyum ve sodyum minerallerinden zengin dereotu çorbanızı lezzetlendirmek için oldukça sağlıklı bir çeşnidir. 

Maydanoz: Yüksek oranda C vitamini içeren maydanoz, vücuttaki ödem sorununu çözmeye yardımcı olur. 

Nane: İçerdiği mentol ile iştah açıcı olan nane kuru veya taze olarak tüketilebilir. 

Püf Noktası: Çorbalara ve yemeklere nane, kekik, acı pul biber gibi baharatları ve salçayı tereyağında yakıp eklemek sağlık açısından olumsuz etkileri olan alışkanlıklardır.

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar