Benlerinizi aldırmayı düşünüyor musunuz?

Kimileri çok seksi görünse de, bazı benleri büyüme riski ya da rahatsızlık verdiğinden almak gerekebilir. Bu kaygılardan önce bilinçlenmemiz gerekiyor.

Benlerinizi aldırmayı düşünüyor musunuz?

Ben nedir?

Çoğu kahverenginin tonlarındadır. Bazıları ince tüylü iken çoğunda uzun, kalın, koyu renkli, kaba görünümlü veya kıvırcık tüy bulunur. Bu tüyü kesmek veya tıraş etmek gelişimini artırmaz.

Bazısı kalıcı olarak 'tüyleri ürpermiş' bir görünüme sahiptir zira piloerektör adı verilen küçük kası epey büyümüştür. Bu minik kas, soğuğa maruz kaldığında insan cildi üzerindeki tüyün dimdik durmasını sağlar.

Ben neden oluşur?

Araştırmacılar bir fetüsün derisinin ve sinirlerinin nöroektodermal hücre adı verilen vücudun aynı temel hücrelerinden hamileliğin 8 ve 24 hafta arasında oluştuğunu bilmektedir.

Araştırmacılar HGF/SF adını verdikleri bir proteinin bu nöroektodermal hücrelerin büyümesi, göç etmesi ve dağılmasından sorumlu olduğunu bulmuşlardır. Bu hücreler dağılır ve neticede vücudumuza dağılmış benler oluşur. Derimizin yüzeyinde çok fazla dağınık ben varsa bu durumda aynı hücrelerden beynimiz içerisinde de var demektir.

Normal ten renginden daha koyu olan ten renklerinde dev ben oluşma riski daha düşük görünmektedir. Benler bulaşıcı değildir. Kız çocukları oğlan çocuklarından daha fazla etkilenmektedir.

Benlerin kansere dönüşüm belirtileri nelerdir?

Bunlar daha büyük, daha koyu renkli benlerdir ve farklı renklerdedir. Eğer bir gün beniniz büyümeye, renginde koyulaşma ve yüzey dokusundaki değişiklikler, beninizin yanında küçük satellit bencikler, ağrı, kanama ve kaşıntı olması endişe vericidir.

Bu tür değişiklikler olduğunda ve iki haftadan daha uzun süre devam ettiğinde tıbbi olarak değerlendirilmelidir ve en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız. Dermatoskopik muayene benin içindeki yapıları büyütülerek görülmesini sağlayan 'dijital dermatoskop' isimli cihaz aracılığıyla yapılır. Bu muayeneden sonra doktorun şüpheli bulduğu benler cerrahi olarak çıkarılır ve patalojik inceleme yapılır.

Şüphe uyandırmayan benler ise düzenli aralıklarla kontrol edilmeye devam edilir.

Vücudun hangi bölgelerinde ben vardır?

Benler cildimizin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Doğru bir ben muayenesinde saç derisi, avuç, ayak tabanı ve genital bölge de dahil olmak üzere tüm deri yüzeyi kontrol edilmelidir.

Benlerin çıkartılmasının kansere yol açtığı doğru mudur?

Tıbben benlerin kesilip çıkartılmasının hastaya hiçbir zararının olmadığı kesin olarak kanıtlanmıştır. Kanserleşmiş olsa bile benlerden parça alınması ya da tamamen çıkartılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Aksine riskli bir benin ya da kanser değişimlerinin başlamış olduğu bir benin alınmamasının, teşhis ve tedavide geç kalınması gibi çok önemli zararları olabilir.

Benleri aldırmak zararlı mıdır?

Halk arasında benlere bıçak değdiği zaman kötüye dönüşebilecekleri hakkında yanlış bir inanış vardır. Oysa tam tersi tehlike taşıyan benlerin cerrahi olarak çıkarılmaması durumunda yaşamı tehdit eden malign melanom isimli bir deri kanserine dönüşüm riskleri vardır. Malign Melanom, tüm dünyada hızla artmakta olan kötü seyirli bir kanser tipidir. Bu nedenle, tehlikeli benlerin tespiti ve çıkarılması kişinin hayatını kurtarabilir.

Yorumlar