Görünmez diş teliyle ilgili her şey burada!

Pek çoğumuz diş tellerinin kötü görüntüsünden dolayı harika bir tebessümü erteliyoruz. Fakat artık görünmez diş teli (lingual ortodonti) var!

Görünmez diş teliyle ilgili her şey burada!

Dünya ve Avrupa Lingual Ortodonti Derneklerinin aktif üyesi Dr. Cem Caniklioğlu cevapladı:

Kelime anlamı olarak 'lingual', yani dişlerin dil tarafı anlamına gelmektedir. Lingual ortodonti de adından da anlaşılacağı üzere, dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği tekniktir. Bu yaklaşım özellikle ortodontik tedavi görürken braketlerin görünmesini istemeyen estetik kaygılara sahip hastalar için idealdir.

Hastalar düzgün dişler ve mükemmel bir gülüşe sahip olabilmek için ortodontistlere başvurmakta ancak çoğu zaman bu sonuca ulaşmalarını sağlayacak olan ortodontik aygıtları estetik kaygılarından dolayı taktırmak istememektedirler.

1980'li yıllardan itibaren dişlerin dış yüzeylerinde metal braketler yerine diş rengine yakın seramik braketlerin kullanılması yetişkin hastalar arasında ortodontik tedaviye olan ilgiyi bir miktar arttırsa da, kullanılan tellerinin metalik görüntüsü ve braketlerin zaman içerisinde renk değişikliğine uğraması yetişkinler için diş telleri ile ilgili estetik kaygıları tam olarak ortadan kaldıramamıştır.

Son 10 yıl içerisinde estetik ortodonti alanında meydana gelen teknolojik gelişmeler ortodontistlere hastalarına başkaları tarafından fark edilmeyecek ve konuşma zorluğu oluşturmayacak şekilde tasarlanmış tedavi yöntemleri sunma olanağı sağlamıştır.

Artık günümüzde estetik sabit ortodontik tedavi denilince akla braket ve ark tellerinin dişlerin arka yüzeylerine yerleştirildiği görünmez diş telleri olarak bilinen lingual ortodontik tedavi gelmektedir.

Başkaları tarafından fark edilmesi imkansız olan bu teknik sayesinde estetik kaygıları yüksek hasta grupları dış görünüşlerinden ödün vermeden dişlerindeki düzelmeyi daha tedavi başından itibaren adım adım izleyebilmekte, bir yandan düzgün dişlere sahip olurken diğer taraftan da tedavi sırasında özgürce gülümseyebilmekte ve hayatlarına devam edebilmektedir.

İlk zamanlarda dile yakın bir bölgeye yerleştirilmesi sebebiyle dil apreye alışıncaya kadar bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirten uzmanlar hastanın konuşma zorluğu çekebileceğini ve dilde ilk zamanlar kızarıklıklar ve ağrılar olabilir. Dillin apreye alışmasından sonra bu sorunlar ortadan kalkar.

Tedavi sırasında öncelikle sert gıdalar tüketilmemeli, ön dişlerle ısırma ve baskı oluşturabilecek çiğneme yapılmamalıdır. Yumuşak gıdalar tüketilmeli ve besinler küçük parçalara ayrılmalıdır. Ayrıca ağız hijyeni iyi sağlanmalı, dişler düzenli fırçalanmalıdır.

Fiyatları ise tedavi alanına göre 1000-8000 dolar arasında değişiyor.

 

Yorumlar