Yağlardan en hızlı kurtaran yöntemi inceleyelim!

Yağ alma işlemi (liposuction) son yıllarda sıkça tercih edilse de hakkında henüz bilinmeyen çok ayrıntı var. Karar vermeden önce mutlaka buraya göz atın.

Yağlardan en hızlı kurtaran yöntemi inceleyelim!

Liposuction öldürebilir
YANLIŞ: Diğer ameliyatlardan daha tehlikeli değildir. Hasta seçimi ve kullanılan teknik oldukça önemlidir. Alınan yağ dokusu miktarı çok yüksek olmadığı takdirde riskleri daha da azalır. Bu konuda başvuracağınız plastik cerrah size en doğru şekilde tavsiyelerde bulunacaktır.

Lokal anestezi alırsam risk olmaz
YANLIŞ: İster lokal anestezi altında yapılsın, ister genel anestezi altında yapılsın her cerrahi işlem risk taşır. Liposuction işleminde risk anestezinin tipinden çok alınan miktara bağlıdır. Sıklıkla hastalardan iki litre civarında aspirasyon yapılır. Alınan miktar altı litrelere ulaştığında ve geçtiğinde riskde artış yaşanır.

Liposuction ameliyat değildir
YANLIŞ: Liposuction çok küçük kesilerdem yapılan bir ameliyattır. Yaklaşık 3 mm uzunluğundaki giriş yerlerinden yapılan bu işlemde yağların alınacağı bölgenin genişliği önem arz eder. Kesi miktarının az olması bu işlemin ameliyat olmadığı anlamına gelmez. Liposuction ciddi bir girişim olup lokal veya genel ameliyathane/girişim odası ve hastane koşullarında gerçekleştirilmelidir.

Liposuction yapılan yerlerde yediğimde yeniden yağ oluşur
YANLIŞ: Liposuction işlemi ile yağ alınan bölgede sadece hücrelerdeki yağ içeriği alınmaz, bölgedeki yağ hücrelerindede parçalanma meydana getirildiği için sayısal azalma olur. Diğer bir deyişle işlem sonrasında ilgili bölgede potansiyel yağ tutabilecek hücre sayısı azalmaktadır. Normal sınırlardaki kilo alış verişlerde (beş kg içerisinde kalındığı takdirde) sıklıkla alınan bölgede eskisi kadar yağ toplanması olmaz.

Sadece liposuction yeter
YANLIŞ: Liposuction vücut şekillendirmede oldukça güçlü bir yöntemdir ancak tek başına özellikle kilo sorunu olan bireylerde yeterli olmaz. Kişinin bir diyetisyen kontrolünde beslenme alışkanlıklarını düzene sokması, yaşam stilinde değişiklikler yaparak aktivite miktarını arttırması ve egzersizin hayatının bir parçası haline getirmesi başarıyı tamamlayacaktır. Bireyin günlük kalori alımı ve harcamasını disipline etmesi elde edilen sonuçların uzun soluklu olmasını sağlaması açısından önemi büyüktür.

Dilediğim kadar yağ aldırırım
YANLIŞ: Liposuction ile kan değerlerinizede bakılarak belli miktarda yağ alınabilir. Bu miktar beden ölçüleriniz, vücut yağ oranınız, genel sağlık durumunuz ve ameliyat sırasında çekilen miktardaki kan karışımı oranına göre bireyden bireye değişir. Genellikle 6 litre üstü alımlarda kan verilmesi gerekebilir. Bu miktarlar çoğu zaman bedenin sıvı elektrolit denilen sıvı dengesi üzerine olumsuz etki eder. Dolayısıyla birey dilediği sıklıkta ve miktarda yağ aldıramaz. Miktar ve zamanlama tıbbi bir karardır ve plastik cerrahınızın tavsiyelerine ciddi anlamda kulak vermek gerekir.

Liposuction sadece karın alanına yapılır
YANLIŞ: Liposuction yağ olan her bölgeye yapılabilir. Klasik olarak karın ve basen bölgesi en sık yağ alma işlemlerinin yapıldığı alanları oluşturur. Ancak özellikle teknolojinin gelişimi ile yüz ve boyun, kol, sırt, ayak bilekleri, diz iç kısımları ve bacaklar da sıklıkla tedavi edilen bölgeleri oluşturmaktadır.

Sonrasında vücudumda çukurlar oluşur
YANLIŞ: Liposuction işleminin ilk çıktığı yıllarda kalın kanüller yardımı ile yağlar alınmakta idi, buna bağlı olarakda çukurlar oluşabiliyordu. Günümüzde ise çok ince kanüller kullanılmaktadır, bu nedenle bu sorunla artık çok nadiren karşılaşılmaktadır.

Liposuction kilo vermek için yapılır
YANLIŞ: Bu işlem kilo verme işlemi değildir, şekil verme işlemidir. Kilosu arzu edilen kilonun çok üzerinde olan bireylerde, beslenme ve egzersiz programları ile öncelikle bir miktar kilo kaybı sağlanmalı ve ardından liposuction işlemi gerçekleştirilmelidir. İdeal liposuction hastası kendi kilosundan %10-15 fazlası olan ve lokalize fazlalıklardan şikayetçi olan kişidir.

Liposuction hemen etki eder
YANLIŞ: Liposuction da diğer ameliyatlar gibi bir iyileşme periyodu gerektirir. İşlem sonrasında ilk iki haftada ödem ve şişlikler olur. Ardından incelme periyodu başlar. Bu incelme 6 aya kadar devam edecektir. Bu iyileşme periyodunda bilimsel kanıtları az da olsa lenf drenaz, LPG, radyofrekans gibi uygulamalar, iyileşme hızını ve kalitesini arttırmakta olduğu gözlemlenmektedir.

Liposuctiondan sonra korse kullanmasam olur
YANLIŞ: Liposuction işleminden sonra alınan miktara ve cilt gevşekliğinize bağlı olarak 3 hafta ile 6 hafta arasında değişen sürede korse kullanımı iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. Bu nedenle korse kullanımına titizlikle uymak önerilir.

Sonrasında çok ağrım olacak
YANLIŞ: Liposuction işlemi genel olarak çok ağrılı bir girişim değildir. Alınan miktarada bağlı olarak kişi günlük yaşantısına 3 ile 7 gün arasında rahatlıkla döner. Ağır spor faaliyetleri için ise 10-15 günlük bir süreye ihtiyaç duyulur.

Yazın yaptırılmaz
YANLIŞ: Liposuction her mevsim yapılabilen bir işlemdir. Girişimden sonra meydana gelen morlukalr olduğu sürece güneşlenme istenilmez. Kişi denize girebilir ancak güneşlenme veya solarıum için bir ayın ameliyat sonrasında tamamlanmasında fayda vardır. Yaz aylarında korse kullanımıda zaman zaman hastalarda terlemeler nedeniyle zorluk yaratabilir ancak işlemin yaz aylarında yapılmasının tıbbi bir engeli yoktur.

Yorumlar