Apandisit nedir? Belirtileri nelerdir?

Genellikle göbek deliği hizasında görülen ağrıya apandisit denir. Peki apandisitin diğer belirtileri nelerdir?

Apandisit nedir? Belirtileri nelerdir?

Şiddetli ağrı ile seyreden ciddi bir enfeksiyon hastalığı olan apandisit kısaca "apandis"in iltihaplanmasıdır. Apandis patlaması ciddi hayatı tehlike yaratan bir durumdur ve bu nedenle kişinin hemen hastaneye yatırılması gerekir. Kalın bağırsağa bağlı bir tüp şeklinde ve yaklaşık 10 cm uzunluğundaki bu doku iltihaplandığında, kalın bağırsağın bu bölümü tıkanabilir. Apandis patladığında ise iltihaplı sıvı karın boşluğuna akar ve kısa sürede gerekli önlemler alınmazsa karın zarı iltihabına yol açar.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni karın bölgesinde yaşanan ağrılardır. Ağrı, göbek deliği çevresinden başlar ve karnın sağ alt bölgesinde yoğunlaşır. Karnın genelinde "donuk" bir ağrı, karnın sağ alt kısmında ise keskin ve şiddetli ağrılar oluşabilir. Ağrıya kusma, mide bulantısı, ateş, kabızlık ya da ishal, gaz sorunu ve sırt ağrısı gibi diğer belirtilerde eşlik edebilir ancak, ağrı dışında görülen bu belirtiler her kişide ortaya çıkmayabilir.

Apandis patlaması hayatı tehdit eden, ciddi bir sağlık sorunu olduğu için bu bölgede meydana gelen ağrılara dikkat edilmeli ve şiddetini arttıran, uzun süre devam eden ağrılar için bir sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli muayene yaptırılmalıdır.

Yorumlar