Bel ağrısının nedenleri ve geçmesi için tavsiyeler!

Zaman zaman hepimizin beli ağrır, bazen hiçbir şey yapmasak bile kendiliğinden geçer, bazen dayanılmaz olur. Bu gibi durumlarda neler yapmamız gerektiğini Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor’a sorduk.

Bel ağrısının nedenleri ve geçmesi için tavsiyeler!

“Eğer sadece beliniz ağrıyorsa eğer uygun bir durumdaysanız hemen bir yere uzanın veya oturun. Yatarsanız yan yatın, ayaklarınızı karnınıza doğru çekin, mutlaka belinizi örtün. Sıcak su torbası veya ütüyle ısıtılmış havluyu belinize koyun, basit bir ağrı kesici de kullanabilirsiniz. İşteyseniz bir yere oturmaya ve bacaklarınızı öne doğru uzatın. Belinizle oturduğunuz koltuk arasında mesafe kalmamasını sağlayın. Eğer bir yastık yoksa bir kazağı, bir örtüyü rulo yapıp belinizi destekleyin. Ne uzanabilir ne de oturabilir durumdaysanız ellerinizi belinizin ortasına koyup sırtınızı mümkün olduğunca arkaya eğin, sonra öne doğru eğin. Varsa bir kazağı belinize sarın, mümkünse basit bir ağrı kesici alın çalışmaya devam edin, ama aynı noktada durmayın, hareketli olun. Eve döndüğünüzde sıcak suyla doldurulmuş küvete girmeniz ve belinize ağrı giderici merhemler sürmeniz de faydalı olur. Ağrılarınız bu yöntemlerle geçiyorsa mesele yok, kas tutulması yaşadınız demektir. Tüm bunlara rağmen ağrı üç günden fazla sürüyorsa mutlaka bel ağrıları ile ilgili bir doktora başvurmalısınız.”

Ağrı bacağa doğru yayılıyorsa

“Ağrı bacağa doğru yayılıyorsa belden bacağa giden sinirlerden birine bası var demektir. Bu bası bir bel fıtığı nedeniyle olabileceği gibi, omurganın arkasında bulunan eklemlerin biçimsiz bir pozisyona girmelerinden dolayı da olabilir. Böyle bir durumda istirahat etmeniz gerekir. İstirahat yine yan yatarak bacakları karına çekili olmalı, bacakların arasına yastık veya yorgan konmalı, belin üzeri mutlaka örtülmelidir. istirahate rağmen ağrı geçmiyorsa yine beyin cerrahı, fizik tedavi uzmanı ya da ortopediste başvurmalısınız.”

Bel ağrısı muayenesini

 “Eğer kaslardan kaynaklanan bir ağrı ise herhangi bir tetkik istenmeden tedaviye başlanabilir. Ama uyuşukluk, güç kaybı, yürüme bozukluğu varsa MR istenebilir. Kaza, düşme gibi travmatik durumlarda tomografi de istenebilir. Kaslarda gerginlik veya eklemlerde sorun çıktığında basit ağrı kesiciler yanında mutlaka manuel terapi denilen elle kasları gevşetme yöntemi veya masaj terapisi veya fizik tedavi uygulanabilir. İlaç kullanımı sadece ağrıyı azaltır, kalıcı bir çözüm için kyroprakti denilen, özellikle Amerika’da ve Fransa’da çok yaygın olan tedavi veya manuel terapi uygulanabilir.”

Ameliyat gerektirmeyen bir fıtık olması durumunda 

“Eğer sadece ağrı ve/veya uyuşmanız varsa ameliyat gerekmez, ama fıtığı büyümeden yok etmek gerekir. Bunun için en etkili yöntem beli yavaş yavaş bilgisayar yardımıyla çekerek fıtığı yerine koymaktır. Bu konuda en gelişmiş en etkili yöntem antaljiktrak denilen masaj koltuğuna benzeyen ve omurgayı yavaş yavaş çekerek fıtığı yerine sokan metottur. Bunun dışında bel çeken aletler, fizik tedavi metotları kullanılabilir. Eğer ağrılarınız fazla ise veya fıtığınız büyükse epidural enjeksiyon denilen ağrı kesici ve ödem çözücü tedavi yöntemi uygulanabilir.”

 “Bir fıtığın ameliyat gerektirmesi için, fıtıktan bir parça kopma, güç kaybı ya da yürümekte zorluk çekilmesi gerekir. Ayrıca gece uyandıran ağrılar da ameliyat gerektirebilir. Bel kaymasında, yani sizi taşıyan iki omurganın üst üste olmadığı durumlarda “dinamik lombergrafi” denilen ilave bir film daha çektirmesi gerekir. Eğer kayma hareketliyse ameliyat gerekebilir.Hareketsizse yürüme mesafeniz dikkate alınır. Eğer 200-300 metrede bir durup dinlenme gereği duyuyorsanız ameliyat olmanız gerekir, ama kilometrelerce yürüyebiliyorsanız antaljiktrak, kyroprakti, fizik tedavi gibi metotlar kullanılabilir. Beldeki kayma nedeniyle ameliyat gerekiyorsa bele vida koymak gerekebilir. Gelişen teknoloji sayesinde artık bütün ameliyatlar başarıyla yapılabilmektedir.”

“Unutmayın, bel sorunları başlangıçta yakalanırsa çok kolay tedavi edilir, ama bekledikçe, omurilikte, sinirlerde hasar oluştukça tedavi güçleşir. Hem tedavi olacağınız hem de gerekirse ameliyat olacağınız doktoru seçerken çok dikkatli, çok özenli davranmanız, iyice araştırmanız gerekir.”

Op. Dr. Aybars Akkor
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Yorumlar