İdrarda kan gelmesi ne demek sistit nedir?

Kadınların yüzde 5'inde görülen idrardan kan gelmesi sorunu ciddiye alınması gereken bir sorundur. İdrardan kan gelmesi sistite belirtisi olabilir.

İdrarda kan gelmesi ne demek sistit nedir?

İdrardan kan gelmesi oldukça korkutucu bir durumdur. Tuvalette gördüğünüz kan gözünüzü korkutsa da bazen çok basit sebepleri de olabilir. İdrar kan gelmesinin pek çok nedenleri sayılabileceği gibi sistit sorunu da olması mümkündür. Peki sistit nedir? İdrar yaparken gelen kan bazen gözle görülebilecek kadardır, bu kan mikroskobik bulgularda rastlanır. Mikroskobik kanama genelde normal bir kontrol sırasında rastlanır. Bu sorun özellikle kadınlarda olmakla birlikte toplumun %5 in de ortaya çıkar.

UMUMİ TUVALETLERE DİKKAT

Kadın ve ya erkekte idrar yollarının herhangi bir bölgesinden gelebilir. Böbrekler , böbrek boruları, mesane ve dış idrar yolundan olabilir. Erkekler de prostatla birlikte de gözükebilir. Kadınlarda idrar yolundan kan gelmesinin sık görülmesinin sebebi, kullanılan umumi tuvaletlerin barındırdığı mikropların cinsel bölgeye daha çabuk bulaşmasından kaynaklanır.

CİNSEL BÖLGEYİ ZORLAMADAN DA KAYNAKLANABİLİR

İdrardan kan gelmesinin sebepleri arasında ; böbrek taşları , idrar yollarında tümör oluşumu , idrar kesesi iltihabı , prostat , yırtılmalar , darlık , darlık , böbrek taşı , sistit , üretra taşları , üretra iltihabı , üretrit , hemolitik anemi , mesane kanseri , idrar yolu enfeksiyonu bu sebepler arasındadır. Bunlar genel sorunlardır ancak uzman hekim tarafından konulan bir tanı şeklinde öğrenebilirsiniz. Kontrol yaptırmadan korkmanıza gerek yok, basit bir mikrop kapma veya cinsel bölgeyi zorlama olayıyla karşılaşmış olmanız olasılığı da yüksektir.

KADINLARDA İDRARDA KAN GELMESİ

İdrardan kan gelmesine hangi doktor bakar diye düşünüyorsanız, bu kısım ile üroloji ilgilenmektedir. Sorunu ciddiye alıp, tetkik ettirmekte fayda vardır.

SİSTİT NEDİR?

Çeşitli mikrobik organlar tarafından oluşan idrar yolu enfeksiyonudur. Yani mesanenin iltihaplanmasıdır. İdrarda kan görülmesi de bu hastalığın habercisi olabilir. İdrar yollarında en sık görülen yaygın hastalıktır. Tedavi zamanında olmaz ise böbreklere yayılıp , kalıcı hasar oluşturabilir. İdrar yolundan yapılan müdahaleler , doğum , nörolojik problemler , cinsel ilişki , mesanede taş veya başka bir şey olması , su tüketiminin az olması , enfeksiyon kapma durumun da sistit görülür.

SİSTİN BELİRTİLERİ

Sık sık idrara çıkma, Acil idrar yapma hissi, İdrar yaparken yanma, Geceleri idrara çıkma, Karın alt kısmında ağrı, Karın alt kısmında rahatsızlık hissi, Sıkışma şeklinde idrar kaçırma, Kanlı idrar yapma, Nadiren yüksek ateş, Bulanık ve kokulu idrar, Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi.

BÖBREK TAŞI

Böbrek taşında genellikle şiddetli yan ağrısı görülür. Taşın bulunduğu konuma göre , ağrı kasıklara yayılabilir. Buda bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Taş idrarda tahrişe sebep olmuşsa idrarda kanda görülebilir.

Yorumlar