Magnezyum eksikliği neden olur bu ilaçlara aman dikkat

Magnezyum eksikliği neden olur? Magnezyum eksikliği yaşayanlar kullandıkları ilaçlara dikkat etmeli. İşte magnezyum eksikliği yapan ilaçlar ve diğer nedenler.

Magnezyum eksikliği neden olur bu ilaçlara aman dikkat

Magnezyum eksikliği neden olur sorusuna yanıt arayanlar kullandıkları ilaçlara dikkat etmeli. Magnezyum eksiliğinin nedeni kullandığımız bazı ilaçların yan etkileri olabilir. Magnezyum eksikliği nedenleri arasında idrar söktürücüler, mide asit pompasını baskılayan ilaçlar, doğum kontrol ilaçları, kortizon tabletleri ve iğneleri, bazı antibiyotikler ve laktasifler var. Ayrıca uzun süredir alkol kullanıyorsanız magnezyum eksikliği yaşamanız mümkün. Magnezyum eksikliğine neden olan bir diğer etkende beslenme bozukluklarıdır. Stres, kafein, şeker, alkol, ilaçlar ve hatta aşırı miktarda kalsiyum, işleme tabi tutulmuş ve rafine edilmiş gıdalar gibi modern yaşamın girdileri magnezyum eksikliğinin asıl nedenleridir. Magnezyum eksikliği tedavisinde tıbbı ilaçlar yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca beslenme düzeninizi magnezyum zengini besinlerle değiştirirseniz kısa sürede daha sağlıklı magnezyum seviyelerine ulaşabilirsiniz. Peki magnezyum hangi besinlerde var? Magnezyumdan zengin besinler listesi şöyle:

"Koyu yeşil sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, fındık, fıstık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller."

Magnezyum vücutta hücrelerin içinde yer alan elementlerden biridir. Vücutta yüzde 60 oranında kemiklerde bulunur, çok küçük miktarda da kanımızda vardır. Ancak sadece kemiklerimizle alakalı bir mineral değildir.  Magnezyum zannedildiği gibi yalnızca kas fonksiyonlarında görev alan, sadece sinir iletiminde mühim fonksiyonlar üstlenen, özellikle de kemik bütünlüğüne destek veren sıradan bir mineral değil. Bedenimizdeki 300’den fazla enzimin de ko-faktörü. Yani herhangi bir enzimin çalışmasında anahtar rol oynayan madde. Bu nedenle magnezyum eksikliği de çok farklı sağlık sorunlarına neden olan önemli bir kayıp.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ HANGİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLUR?

Magnezyum eksikliğinin en yaygın belirtileri uyku bozukluğu, kas krampları ve ağrıları, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk, baş dönmesi, migren krizleri, şiddetli migren ve regl ağrısı olarak kendini gösterir. Magnezyum eksikliği belirtilerinin detayları şöyle açalım:

KAS TUTULMALARI VE KRAMPLAR

Eğer bacağınızda yer alan kasların olduğu bölgede tutulmalar yaşıyorsanız, vücudunuz magnezyum eksikliğinden dolayı sizi uyarıyor demektir.Uyumadan önce magnezyum içeren şeyler yemeyi veya içmeyi deneyin. Hem rahat uyursunuz hem de kasılma yaşamazsınız.

ASTIM

Yapılan araştırmalara göre kanınızdaki magnezyum oranı arttığında daha rahat nefes alındığı görüldü. Ünlü tıp dergisi The Lancet’ta yayımlanan makalelerde de vücuda giren magnezyum arttığında astım belirtilerinin gözlü görülür şekilde azaldığı yazıldı.

UYUŞUKLUK HİSSİ

Uyuşukluğun en büyük nedeni magnezyum eksikliğiymiş. Vücudunuzda sık sık uyuşma hissediyorsanız magnezyum içeren besinler tüketmeniz önerilir.

MİGREN ATAKLARI

Magnezyum eksikliği sebebiyle kaslarınız gerilmeler neden olur ve bu da migrene dolaylı olarak sebep olur. Fazladan magnezyum takviyesinin ise bulantı ve ışığa karşı hassaslık gibi migren belirtilerini ortadan kaldırdığı biliniyor.

KABIZLIK

Bağırsaklarınızın işlevlerini yerine getirebilmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır.

Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olur. Magnezyum dışkıyı yumuşattığından eksikliği halinde kabız olmak olasıdır.

KALP RİTİM BOZUKLUKLARI

Magnezyum eksikliği nedeniyle kalp ritim bozuklukları görülebilir. Magnezyum, damarları koruduğundan eksikliği halinde bu tür rahatsızlıklar görülmesi olasıdır.

DEPRESYON

Magnezyumun, beyninizin işlevselliği ve ruh halinizi direk olarak etkilediği biliniyor. Bazı uzmanlar, günümüzdeki besleyici olmayan ve az magnezyum bulunan yiyeceklerin insanları depresyona soktuğunu iddia ediyor. 2015 yılında 8.800 kişinin yer aldığı bir araştırmada, 65 yaşından küçük ve yeterince magnezyum içeren yiyecekler tüketmeyen bireylerin depresyona girme riskinin %22 daha fazla olduğu kanıtlandı.

UYKU SORUNLARI

Uyumakta güçlük çekiyor ve uyuyunca da en küçük seste uyanıyor musunuz? Bunun nedeni de magnezyum eksikliği olabilir. Daha iyi bir uyku için daha fazla magnezyum içeren yiyecek tüketmeniz gerekiyor. ABD’de yapılan bir araştırmada magnezyum alımı yüksek olan bireylerin rahatça uykuya daldıkları kanıtlandı.

TATLI YEMEKLERE DÜŞKÜNLÜK

Vücudunuzda yeterince magnezyum yoksa ve vücudunuz sizi uyarmaya çalışıyorsa, bunu şekerinizin düşmüş olabileceği yanılgısıyla karıştırmanız mümkün. ‘Tatlı krizim tuttu’ dediğiniz anlarda ceviz, fındık veya meyve yemeyi deneyin. Yanıldığınızı anlayacaksınız.

YÜKSEK TANSİYON

Yüksek tansiyon günümüzde hemen herkesin karşılaştığı yaygın bir sorun. Magnezyum, doğal bir kalsiyum kanal blokeri gibi davranarak tansiyonunuzu dengelemeye yardımcı olur. Britanya’da 2013 yılında yapılan bir araştırmada, magnezyum alımının arttırılması halinde tansiyonun dengelendiği kanıtlandı.

EKLEM AĞRILARI

Bazıları, diğerlerinden daha fazla ve anormal bir şekilde eklem ağrısı çeker. Magnezyum alımını arttıran ve eskiden eklem ağrısı sorunu yaşayanlar, magnezyum alımından sonra eklem ağrılarının geçtiklerini belirtiyorlar. Fazladan magnezyum alımının yok denecek kadar az yan etkisi olduğundan ve zararsız olmasından dolayı, ekstra magnezyum tüketimi denemeye değerdir.

KRONİK YORGUNLUK

Kronik yorgunluk sendromu olanlara doktorlar tarafından magnezyum içeren yiyecekler tüketmeleri tavsiye edilir. Brezilya’da yapılan bir araştırmada, fazladan magnezyum tüketiminin koşucuların performansını arttırdığı ve yaşlılardaki yorgunluk hissini azalttığı görüldü.

Yorumlar