Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir yüksek kolesterolü anlamanın yolları

Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ile yüksek kolesterol neredeyse her 3 kişiden 2'sinde görülmeye başlandı. Peki yüksek kolesterolün belirtileri nelerdir?

Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir yüksek kolesterolü anlamanın yolları

Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir? Yüksek kolesterol neden olur? Yüksek kolesterol nasıl düşürülür? gibi sorularınızı yanıtlamak için hazırladığımız bu içerikte yüksek kolesterol hastalığından korunmanızı sağlayacak çok faydali bilgilere yer verdik. Pek çok insan yüksek kolesterol hastası olduğunun farkına bile varmaz. Ancak çok büyük belirtilerle doktora gider ve aslında temel nedenin yüksek kolesterol olduğunu öğrenir. Yüksek kolesterolün açtığı büyük sorunlar baş göstermeden hastalığın belirtilerini öğrenmek çok önemli. İşte yüksek kolesterol taşıdığını anlamanın yolları..

GÖZ ÇEVRENİZDE SIK SIK YAĞ BEZESİ ÇIKIYORSA

Yüksek kolesterolün en bilinen belirtilerinden biri göz kapağı ya da göz altı gibi göz çevresinde oluşan yağ bezeleri, beyaz-sarı renkli kabarcıklar. Cilt altında yağ birikimi nedeniyle oluşan bu sorunu siz de sık sık yaşıyorsanız bunun yalnızca görünüşünüzü bozan estetik bir sorun olmadığını bilmeli, gerekli ölçümleri yaptırmak üzere doktorun yolunu tutmalısınız, bizden söylemesi.

BİR ANDA ELİNİZ AYAĞINIZDA YANMA HİSSİ DUYUYORSANIZ

Kandaki kolesterol seviyesinin normalin üzerinde olması durumunda kan dolaşımı bu durumdan olumsuz etkileniyor tahmin edebileceğiniz gibi. Sağlıklı bir şekilde dolaşımını sürdüremeyen kan, el ve ayaklar gibi vücudumuzun uç kısımları başta olmak üzere birçok yerinde yanma hissinin yaşanmasına da neden olabilir.

SÜREKLİ AŞIRI YORGUN HİSSEDİYORSANIZ

Yüksek kolesterol, zaman içinde kanımızda plakların oluşmasına neden olabiliyor. Bu seviyelere kadar çıkan kötü kolesterol, damarların tıkanmasına dek giden ciddi sorunlara neden olabildiği gibi kan dolaşımını da etkilediğinden vücudumuz kendisini yeterince enerjik ve zinde hissedemeyebiliyor. Hal böyle olunca biz de kendimizi ortada bildiğimiz hiçbir sebep yokken çok yorgun, halsiz ve bitkin hissedebiliyoruz. Eğer siz de bir süredir böyle bir durumla karşı karşıyaysanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışabilir, yorgunluğunuzun gerçek sebebini öğrenebilirsiniz.

EL VE AYAK PARMAKLARINDA MORARMALAR OLUYORSA

Tıpkı yukarıda anlattığımız el ve ayaklarda oluşabilecek yanmalar gibi el ve ayaklarda morlukların oluşumu da yüksek kolesterol belirtileri arasında gösteriliyor. "Bu nasıl olabilir?" derseniz hemen açıklayalım: Söylediğimiz gibi yüksek kolesterol kan dolaşımını olumsuz yönde etkiliyor. Sağlıklı bir şekilde vücudumuzda dolaşamayan kan da bu şekilde yanma, morarma ve hatta kimi zaman üşüme gibi farklı sorunlara neden olabiliyor.

YARALARINIZ GEÇ İYİLEŞİYORSA 

Yine kan dolaşımının zarar görmesi neticesinde kanın büyük rol oynadığı yaraların iyileşme süreci de zarar görüyor. Mutfakta kazara elinizi ufacık yaraladığınızda bile bu yaranın iyileşmesi uzun zaman almaya başladıysa bunu hafife almamanız, bir an önce doktorunuza danışarak sebeplerini öğrenmeniz büyük önem taşıyor.

SIK SIK KRAMP GİRİYORSA

Kanda olması gerekenden çok daha yüksek seviyelerde bir kolesterol söz konusu olduğunda plaklar oluşabiliyor, bu durum damar sertliğinden tutun damarların tıkanmasına kadar çok ciddi seviyelere taşınabiliyor. İşte tüm bu etkileri nedeniyle yüksek kolesterol kendini bacaklarda oluşan kramplarla gösterebiliyor. Eğer başka bir sebep olmadığını bildiğiniz halde bacaklarınıza sık sık kramplar gidiyorsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin deriz.

NEFES DARLIĞI YAŞIYORSANIZ

Kan dolaşımının sağlıklı şekilde ilerleyememesi ve damarlaın yavaş yavaş plaklar nedeniyle tıkanmaya başlaması nefes alıp verme rutinimizi de deiştiriyor ve olumsuz yönde etkiliyor tahmin edebileceğiniz gibi. Nefes darlığı, tam da bu nedenlerle yüksek kolesterolün en ciddi belirtileri arasında gösteriliyor. Siz, siz olun böyle bir sorun karşısında hiç ihmal etmeden doğruca doktorunuzun yolunu tutun.

SIK SIK BAŞINIZ DÖNÜYORSA

Damarların tıkanması beyin ve kalp gibi hayati organlarımızın da zaman içinde zarar görmesine neden olabiliyor. Tıkanmaya başlayan damarlar nedeniyle sağlıkla işlevlerini yerine getirmesi için ihtiyacı olan oksijeni bulamayan beyin, baş dönmesi gibi farklı tepkiler verebiliyor. Baş dönmesi, sadece yüksek kolesterolün değil birçok ciddi hastalığın habercisi olabilir diyor ve sizi yine mutlaka doktorunuza danışmaya davet ediyoruz. Sağlık bu, ihmale gelmez.

KALP ÇARPINTINIZ VARSA

Yüksek kolesterolün belki de en ciddi işaretlerinden ve sonuçlarından biri damarların tıkanması nedeniyle oluşan kalp çarpıntıları. Kolesterolün fazlalığı nedeniyle kanda oluşan plaklar erken fark edilmezse ne yazık ki damarların tıkanmasına neden oluyor söylediğimiz gibi. Bu da kalbimiz için büyük bir risk demek oluyor.

Yorumlar