Gebelikte mutlaka yaptırılması gereken prenatal tarama testleri nelerdir?

Günümüz teknolojinin gelişmesiyle beraber anne karnındaki bebeğin zeka geriliğine neden olabilecek hastalıkları belirlemek için bu testlerin yapılması gerekiyor

Gebelikte mutlaka yaptırılması gereken prenatal tarama testleri nelerdir?

Pek çok kadın evlendikten sonra çocuk hayali kurar. O gün geldiğinde ise kadınlarda pek çok soru işareti de baş gösterir. Bebeği için her şeyin en iyi olmasını isteyen anneler gebelikte ne yiyip ne içeceğine kadar düşünür. Bebeklerin anne karnındayken zeka testi yapmaları son derece önemlidir. Zeka geriliğine sebep olacak hastalıkları belirlemek için anne adaylarının bu testleri mutlaka yaptırması gerekiyor. Peki anne karnındaki zeka testi nedir? Öğrenmek için haberimizin devamını okuyabilirsiniz.

GEBELİĞİN 11-14'ÜNCÜ HAFTASINDA İKİLİ TEST
İkili, üçlü ve dörtlü testlerle, zeka geriliğine yol açabilecek hastalıklardan bazılarının taranması mümkün. Bunlar, “doğum öncesi tarama testleri” veya “Down Sendromu” tarama testleridir. Sonuçlar normal düzeyde olsa bile bebekte başka bir hastalığa bağlı zeka geriliği riski olabilir. Testler, yüksek risk faktörünü açısından bir sonuç ortaya koyar. İkili test, gebeliğin 11-14’üncü haftaları arasında yapılır. Ultrasonda bebeğin baş-popo mesafesi ölçüsü (CRL), 38-84 milimetre arasındayken uygulanır. 

ÜÇLÜ VE DÖRTLÜ TESTLER GEBELİĞİN 16.-20. HAFTASINDA
Üçlü ve dörtlü testler ise gebeliğin ikinci trimester denilen ikinci üç ayında (16-20’inci hafta) yapılır. Gebelik döneminde bebekte oluşabilecek anomalileri önceden bilmek için yapılan üçlü test, ikili testte olduğu gibi bebekte trizomi 21 (down sendromu) ve trizomi 18 (edwards sendromu) olma riskinin olup olmadığını tespit etme açısından önemlidir.

Dörtlü test sonucunda bebeklerin doğmadan Down Sendromlu olup olmadığını tespit etme oranı yüzde 80'dir. Ancak testler bu sendromların bebekte olup olmadığını kesin olarak belirleyemez. Kesin teşhis CVS veya amniyosentez yapılarak konulur. Anneden üçlü testte alınan kanda değerlendirilen B-hCG ve serbest estriol (uE3) ve AFP düzeylerine ek olarak dörtlü testte İnhibin-A düzeyinin de formüle katılması testin başarısını artırır. 

DOWN SENDROMU İÇİN ENTEGRE TEST
Gebelik döneminde iki testin ardışık olarak yapılmasıyla entegre testler de uygulanırç Gebeliğin 11-14’üncü haftaları arasında annenin kanında PAPP-A ölçümü yapılır ve bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülür. Ayrıca bu haftalar arasında NT ve PAPP-A veya NT, PAPP-A ve B-HCG da bakılır. 16.-20. haftalar arasında yapılan dörtlü testin ardından ise bebeğin ense ve PAPP-A ölçümü ile entegre olarak değerlendirilip risk faktörü belirlenir. Entegre test gebelikte Down sendromlu bebekleri tespit etmede başarısı en yüksek testtir. Down sendromlu bebeklerin yüzde 92'si tam entegre test ile belirlenir.

DİZİN BOZUKSA RİSK YÜKSEK
Tarama testleri sonucunda anne karnındaki bebeğin Down ya da Edwards Sendromu olma riski yüksek çıkarsa gebeliğin 10.-13. haftaları arasında ince bir iğne ile plasentadan (koryon villus) örnek doku alınır. Anestezi verilmeden yapılan ve Koryon Villus Biyopsisi (CVS) olarak bilinen işlemdeki amaç, bebeğin genetik yapısı hakkında bilgi sahibi olmaktır. Embriyodan gelişen koryon tabakası bebeğin genetik yapısıyla aynıdır. Alınan doku sayesinde kromozom dizini elde edilir ve genetik tanı konulabilir. Kromozom dizininde bozulmalar varsa bebeğin bu sendromlar açısından riski yüksektir. 

Yorumlar