Kısırlığın sebebi 'kılıfsız' spermler

Sperm hücreleri, kadın bağışıklık sistemini sorunsuzca geçmesini sağlayan 'protein' bir kılıfa sahip. Kılıfı olmayan spermlerin yumurtayı dölleme ihtimali çok az.

Kısırlığın sebebi 'kılıfsız' spermler

Dünya üzerinde çiftlerin yaklaşık %20'sini etkileyen kısırlık yarı oranında erkeğe bağlı.

Ancak, her 10 vakadan 7'sinde sperm sayısı ve kalitesinin yüksek olmasına rağmen problemin neden kaynaklandığı bilinmiyordu.

Kılıfsız spermler yabancı madde olarak algılanıyor

Kaliforniya Üniversitesi'nden Gary Cherr'in yaptığı araştırmaya göre, erkeklerde protein bazlı sperm kılıfı olmadığında, eşlerinin hamile kalma ihtimali çok azalıyor.

Bu kişilerin eşleri hamile kalsa bile doğum yapma oranı %30 daha düşük oluyor.

Cherr, "Erkek sperm hücrelerinin neden kadın biyolojisi tarafından yabancı bir madde olarak algılandığı ve yok edildiği gizemini koruyordu" derken, bu protein kılıfının kadınların doğal savunma mekanizmasını geçmek için gerekli olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Sebep genetik bir mutasyon

Cherr ve ekibi, protein kılıfının yokluğuna sebep olan genetik bir mutasyonu da tespit etti.

'DEFB126' olarak bilinen bu mutasyon, dünya üzerindeki çoğu erkeğin taşıdığı bir gen.

Ancak erkeklerin 4'te 1'inde bu mutant genin 2 kopyası bulunuyor. Bu kişilerin spermleri kılıfsız oluyor.

Karşıt bir düşünce de mevcut

İngiltere Leicester Üniversitesi'nden Edward Hollox ise, "Yine de bu durum erkeğin kesinlikle kısır olacağı anlamına gelmiyor. Bu kişilerde sadece 'azaltılmış doğurganlık' söz konusu oluyor ve tüp bebek gibi yöntemlerle eşlerinin hamile kalması sağlanabiliyor" derken; Cherr, "Bu tür bir mutasyonun tanımlanması çok daha kolay bir yöntemle yapılabilir. Bu sayede dünya üzerindeki pek çok çiftin bebeğe kavuşma hayali de uzun süren bir çaba sürecine gerek kalmadan gerçekleşebilir" dedi.
 

Yorumlar