Cilt kanseri riskinden nasıl korunabiliriz?

Yaz güneşinin cilt kanseri riskini giderek arttırdığını belirten Universal İtalyan Hastanesi Medikal Onkoloğu Doç. Dr. Taflan Salepçi, yaz ayları yaklaşırken ne yapmamız gerektiğini anlatıyor.

Cilt kanseri riskinden nasıl korunabiliriz?

Cilt kanseri vakalarının tüm dünyada arttığını belirten uzmanlar güneşin git gide daha tehlikeli bir hal aldığını ve özellikle yaz aylarında bilinçsiz güneşlenmenin yarattığı kanser tehlikesine karşı uyarıyor. Uzmanlar, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına fazlaca maruz kalınması sonucu oluşabilecek tehlikelere karşı dikkat çekerek gerekli tedbirleri almalarını vurguluyor. Doç. Dr. Taflan Salepçi, Güneş'in zararı gibi yararının da olduğunu belirtirken, güneş ışığının depresyona karşı etkili olduğunu, insanlarda yarattığı mutluluk ile antidepresan özelliği taşıdığını belirtti.

Güneş ışığının yararları nelerdir?

Dr. Taflan Salepçi, cilde doğrudan temas eden güneş ışığının deride D vitaminini aktive ettiğini belirtti. Salepçi, “güneş ışığının antidepresan özelliğinin yanı sıra D vitaminini aktive etmesi, hücrelerin iyi yönde olgunlaşması, kemiklerin güçlenmesiyle birlikte osteoprozu önlemesi, iskelet gelişimine katkıda bulunması gibi olumlu yönde etkileri vardır. Bu etkiler, çocuklarda erişkinlerden daha fazla önem taşır.” dedi. Yapılan araştırmalara göre güneşin meme ve kolon kanserini önleyebilceği konusunda güçlü kanıtlar olduğunu belirten Salepçi, güneşin iç organlara fayda sağladığını söyledi.

 Güneş kanserojendir! 

Güneşin insan sağlığı açısından faydalarına değinen Doç. Dr. Taflan Salepçi, güneş ışınlarnın aynı zamanda kanserojen özelliği taşıdığı konusunda uyarıyor ve cilt kanserlerinin büyük çoğunluğununda güneş ışığından aşırı etkilenme sonucu ortaya çıktığını söylüyor.

Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının yarattığı cilt kanseri türlerinden özellikle Melanom türü kanserin çok tehlikeli olduğunu hatta öldürücü olduğunu belirten Salepçi, bu tür kanserlere cerrahi, imminoterapi, kemoterapi ve ışın tedavisi ile müdahale edildiğini söyledi. Melonom kanserinde özellikle vücutta bulunan benlerde büyüme, renk değişimleri ve kanama belirtileri olursa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Salepçi, cilt kanserinin en çok güneş gören çiftçi ve denizcilerde daha sık rastlandığını sözlerine ekledi.

 Güneş, radyoterapi tedavisini nasıl etkiler?

Cildin erken yaşlanmasına neden olan güneş ışınlarında özellikle radyoterapi gören kanser hastalarının, radyoterapi görmüş vücut bölgelerini güneş ışığına karşı korumaları gerekiyor. Salepçi, yaz aylarında güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmemeleri, mümkünse güneşlenirken hareket halinde olmaları ve 20 dakikadan fazla güneşte kalmamaları gerektiği konusunda uyarıyor.

 

Yorumlar