Reçetesiz kontakt lenslere dikkat!

Doktor kontrolü dışında reçetesiz kontakt lens satışıyla, yalnızca sağlığımız tehlikeye atılmıyor; yasaya da aykırı davranılıyor...

Reçetesiz kontakt lenslere dikkat!

Lensler,  kişinin gözüne uygun olmadığında ya da doğru kullanılmadığında,    körlüğe hatta gözün kaybedilmesine varan ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Yasalara göre kontakt lenslerin, tek yetkili olarak mutlaka bir göz doktoru tarafından uygulanması ve reçete edilmesi gerekiyor. Türk Oftalmoloji Derneği  3 yıl önce başlattığı  ve  halen çalışmalarına devam ettiği “Kontakt Lens Bilgilendirme Projesi” ile rastgele ve reçetesiz lens satın alınmaması ve doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini önemle vurguluyor. Proje kapsamında halkı biliçlendirmek üzere hazırlanan web sitesine ait www.todnet.org/todlens adresinden, kontakt lensler hakkında en doğru ve kapsamlı bilgiye ulaşılabiliyor.

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Her yaştaki hastaya uygulanabilen kontakt lensler, birçok görme bozukluğunu gidermekle birlikte, en uygun kontakt lensi kullanmak ve bakım kurallarına tam olarak uymak,  göz sağlığı açısından büyük önem taşır. Bir şehir efsanesi gibi söylenegelen “gözüm lense uyum sağlamadı” sözü, çoğu kez hastanın gözüne uygun olmayan bir kontakt lens uygulanmış olduğunu gösterir. Kontakt lenslerin bilinçsiz ve ehliyetsiz kişilerce uygulanması, yanlış lens seçimi yada uygunsuz kullanım şemaları nedeniyle, gözde alerji, kızarma, kuruma ve enfeksiyon oluşturabilir. Sıklıkla karşılaştığımız gibi, kullanıcı bu bulguları ciddiye almaz ve hekime başvurmazsa görmeyi tehdit eden yan etkiler  ortaya çıkabilir. Bu nedenlerle, kontakt lenslerin mutlaka bir göz doktoru tarafından uygulanması ve reçete edilmesi gerekir’’ dedi.

Kontakt lenslerin doktorun yönettiği, her biri bilimsel temellere dayanan kurallar zinciri  dışında temin edilmesi; uygun lens seçimi, uygulama, hasta eğitimi ve kontrol basamaklarında çok önemli sorunlara yol açabiliyor. Çünkü göz doktoru, kişinin kontakt lens kullanımına uygun olup olmadığını anlamak için gerekli tüm sorgulama, muayene ve tetkikleri yapıyor. Kontakt lens vermeyi o seansta uygun bulmadığı, ancak tedavi sonrası lens kullanabileceğini düşündüğü hastalarına tedavi gerçekleştiriyor. Kontakt lens kullanımının uygun olmadığı  durumlarda ise, kullanıcıyı bilgilendiriyor. Kontakt lens uygulaması sırasında her hastaya göre değişebilen kontrol muayeneleri de kararlaştırılıyor.

Doktor kontrolü dışında, ehliyetsiz kişilerce lens uygulamasını engellemek amacıyla bir yasal düzenleme bulunuyor. 2004 yılından beri yürürlükte olan 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun, satış noktalarının göz doktorunun yerine geçemeyeceklerini, ‘Optisyenlik müessesesinde reçetesiz her türlü kontakt lens satılması ve her türlü kontakt lens uygulaması ve lens uygulaması ile ilgili alet bulundurulması yasaktır’ cümlesiyle hükme bağlıyor...

Kozmetik kontakt lens uygulamaları da doktor gözetiminde olmalıdır…

Kozmetik lensler de dahil olmak üzere, kontak lenslerin, göz hekimleri tarafından reçetelenmesi ve uygulanması gerektiğini özellikle vurgulayan Oftalmoloji Derneği (TOD); “Yasadaki ‘her türlü’ ibaresinin kozmetik lensleri de kapsadığına sayın halkımızın dikkatini çekmek, ve estetik amaçlı kullanılan renkli kontakt lenslerin de medikal cihazlar kategorisine girdiğini hatırlatmak isteriz. Yasanın öngördüğü gibi, bu lensler de mutlaka bir göz doktoru tarafından uygulanmalı ve reçete edilmelidir. Göz hekimi bu lenslerin kullanımını doğru bulmuyorsa yetkisiz kişilere başvurmak hastanın gözlerine yapacağı en büyük kötülük olacaktır” söylemiyle, kontakt lens kullanıcılarına, göz sağlığı ile ilgili önemli mesajlar veriyor.

 
Yorumlar