Sahil gezintiniz göze gelmesin!

Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Kapran, “Deniz kenarında dikkatsiz olta atılması birçok hastada göz kaybına neden oluyor” diyor.

Sahil gezintiniz göze gelmesin!

Yaz geldi, sahil yürüyüşleri ve sporları ile boğazın tadını çıkarırken, oltaya gelmeyin! Sahilleri dolduran olta balıkçılarının oltaları yaralanma riskini artıyor. Deniz kenarında yürüyüşe çıkanların özellikle gözlerini balıkçı oltalarından korumaları gerektiğini açıklayan Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Kapran, “Deniz kenarında dikkatsiz olta atılması birçok hastada göz kaybına neden oluyor” diyor. Kapran, sahilde yürürken oltalardan uzak yürümek ve mutlaka gözlük takılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Göz yaralanmalarının özellikle çocuklarda çok sık rastlandığını belirten Prof. Dr. Ziya Kapran, “Tüm göz yaralanmalarının yaklaşık üçte biri çocukluk çağındaki bireylerde görülüyor. Bu nedenle ebeveynlerin göz yaralanmalarına karşı dikkatli olması gerekiyor” açıklamasını yapıyor. Kaza sırasında delici veya kesici bir aletle göz bütünlüğünün bozulabildiğini, gözde yırtık veya açıkgöz yaralanmalarının olabildiğini kaydeden Kapran, şu açıklamayı yapıyor:
“Özellikle kapalı göz yaralanmalarında daha sonra göz normal şekline dönse de bu ani şekil değişikliği gözde yakın ve uzak önemli hasarlara neden olabiliyor. Hem darbenin olduğu bölgede hem de gözün arkasında oluşan retina ödemi çok önemli. Çocuklarda ödemleşen retina beyazlaşıyor, göz arkasındaki ödeme bağlı olarak başlangıçta görme ciddi şekilde etkileniyor. Ödemin ciddiyetine bağlı olarak her şey birkaç günde normale dönebileceği gibi ağır olgularda kalıcı görme kayıpları da olabiliyor. Ayrıca kapalı travma sonucu gözün çok zengin olan damar yapılarından oluşan kanamalar, gözün vitreus boşluğuna dolarak burada pıhtılaşıyor ve bu pıhtının vitreus boşluğundan temizlenmesi bazen aylar sürebiliyor.  Çocuklarda uzun süre çekilmeyen kanamalarda takibin ultrasonografi ile yapılması gerekiyor. Temizlenmeyen göz içi kanamalarında ve ultrasonografide retina ayrılması görülürse de acil vitrektomi operasyonu gerekebiliyor.”

Bazen Birkaç Ameliyat Gerekebiliyor!

Göz kazalarından yıllar sonra dahi retina dekolmanı gelişebildiğine dikkat çeken Kapran, bütün travmalı olgularında göz bebeğinin genişletilerek retinanın detaylı şekilde muayene edilmesi gerektiğini belirtiyor. Retina ayrılmasını önlemenin erken dönemde lazer veya krio uygulamasıyla mümkün olduğunu belirten Kapran, “Eğer retina dekolmanı gelişmişse yırtığın durumuna göre skleral çökertme cerrahisi veya vitrektomi ameliyatı ile düzeltilmeye çalışılıyor. Ağır hasarlarda üç girişli pars plana vitrektomi ameliyatı yapılıyor ki bazı ağır hastaların gözünü kurtarmak için defalarca ameliyat gerekebiliyor” diyor. 

Kazaların Yüzde 70’i Önlenebilir

“Göz kazalarında önemli olan kazayı engellemek” diyen Kapran, özellikle çocuklarda yaşanan göz kazalarının yüzde 70’inin önlem alınmadığı için meydana geldiğini söylüyor. Torpil, maytap gibi ateşli oyunların yarattığı tehlikeye de dikkat çeken Kapran, “Oyuncak tabancalar ile atılan küçük saçmalar gözü çok ağır yaralıyor” diyor. 

 

 

 

Yorumlar