İhtiyaç sahipleri için 'Askıda Yemek' uygulaması!

Askıda sistemi genelde öğrencilere ve/veya ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyen kişi ve kurumların kolaylıkla yardımlarını ve iyi niyetlerini aktarabilecekleri bir yöntem.

İhtiyaç sahipleri için 'Askıda Yemek' uygulaması!

“Bir mıh bir atı, bir at bir insanı, bir insan bir toplumu kurtarabilir”

Buğday Derneği eğitimlerimizde uyguladığımız ‘Askıda’ sistemi, paylaşmanın güzelliğini tekrar hatırlamamız adına paha biçilemez bir model. Biz her eğitimde bir öğrenciye burs veriyoruz. Katılımcılar ise, eğer isterlerse, katılım ücretinin üzerinde bir rakamı “askıda” yatırdıklarında, bu ekstra katkı bir havuzda birikiyor ve eğitime başvuran ancak ücretini ödeyemeyen bir öğrencinin eğitime katılmasını sağlıyor.
Hala Koca Yürekli İnsanlar Var!

“Öncelikle aranızda askıda eğitim uygulamasına destek veren ve böyle bir uygulamanın sürdürülebilirliğini sağlayan ‘hala’ koca yürekli insanlar barındırdığınızı hatırlatmak isterim…”

Erhan Şahin (Buğday Derneği Eğitimleri, Askıda Eğitim katılımcısı)


Askıda Nedir?

Askıda sistemi genelde öğrencilere ve/veya ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyen kişi ve kurumların kolaylıkla yardımlarını ve iyi niyetlerini aktarabilecekleri bir yöntem. Günümüzde, birçok sosyal yardımlaşma grubu yemek, eğitim, kültür-sanat etkinlikleri kapsamında ihtiyaç sahiplerinin de bu hizmetlerden faydalanabilmeleri için Askıda modelini kullanıyor. Örneğin http://www.askidanevar.com üyesi restoranlardan yemek siparişi verirken üniversite öğrencileri için istediğiniz sayıda ürünü de askıya bırakabilirsiniz. Böylelikle yemeğinizi tanımadığınız bir üniversite öğrencisiyle paylaşmış ya da ona yemek ısmarlamış olursunuz.


Türkiye’de 43 ilde Askıda Ekmek uygulaması yapıldığını biliyor musunuz?

43 ilde, bu illerde hizmet veren fırınların % 45’inde, yardıma ihtiyacı olanlar için askıda ekmek uygulaması sürüyor. Hatta siz de harekete geçmek isterseniz, fırınlarla görüşerek askıda ekmek uygulamasını geliştirmek isteyen “Askıda Ekmek Var” oluşumunu takip edebilirsiniz.


Askıda uygulamasının yayılması için hepimiz birşeyler yapabiliriz. Günlük yaşam ve içinde yaşadığımız düzen bizi ne kadar zorlasa da, geçmiş kültürlerden gelen daha bilge bir kültürü tam da yaşadığımız düzen içinde oluşturabiliriz. Tabii ki geçmiş kültürlerin henüz yitmemiş bilgilerini hatırlayarak, öğrenerek ve belki farklı kullanma şekilleriyle, yeniden hayata geçirerek …Askıda modeli de geleneksel kültürümüzde yer alan yardımlaşma ve paylaşma kültürünün günümüze uyarlanmış modellerinden biri olarak görülebilir.


Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

www.bugday.org

Yorumlar