Filmi Olmayan Fragman: The Tale of Thomas Burberry

Tasarim sirketleri, her sene oldugu gibi bu sene de Christmas sezonu icin ozel hazirladiklari reklam kapmanyalarini yayinlamaya basladilar. Ancak Burberry bu sefer citayi bir hayli yukari tasimis gibi gorunuyor.

Filmi Olmayan Fragman: The Tale of Thomas Burberry

Film ve moda sektörlerinin işbirliğinde bulundukları projeler her zaman heyecan verici olmuştur. Karakterlere bir kez daha dikkat etmemizi sağlayan ve sıradanlıktan kesinlikle çok uzak olan bu kostümler, kimi zaman Hubert de Givenchy’nin Breakfast at Tiffany’s deki büyüleyici ve şık tasarımları olarak karşımıza çıkar, kimi zaman ise The Fifth Element’de olduğu gibi Jean-Paul Gaultier’nin yarattığı enerjik gardrop halini alır.

Başka bir kulvarda olmasına rağmen, Burberry’nin 160.yılı şerefine çekilen özel kampanyası da bana aynı heyecanı yaşattı.

Yönetmenliğini Akademi ödüllü İngiliz yönetmen Asif Kapadia’nın yaptığı ve üç dakikalık bir fragman gibi çekilen bu kısa film, Thomas Burberry’nin hayatını tabiki biraz değiştirerek ve süsleyerek anlatıyor. Açıkçası, izlediğimde içimden “Umarım bu gerçekten bir filmdir” diye düşünmeden edemedim. Oyuncu kadrosunda ise geçen sene vizyona giren Ex Machina filminde de yer alan Domhnall Gleeson’ın yanı sıra Sienna Miller ve Lily James gibi isimler var. Dominic West’in canlandırdığı karakter ise gerçekten yıllarca Burberry’nin su geçirmeyen trenchcoatları ile kutup keşiflerine çıkan Sir Ernest Shackleton’dan başkası değil.

Bu kadar güzel bir fragman izleyince, moda dünyası biyografilerinden, 2008-2009 yıllarında arka arkaya vizyona giren üç Coco Chanel filmi aklıma geldi. 2014 yılında, aynı Chanel’de olduğu gibi, iki Yves Saint Laurent filmi de peşpeşe gelmişti. Peki bu filmler iyi miydi? Tartışılır. Çok güzel sahneleri içinde barındıran yapımlar oldukları kesin, ancak hepsinde farklı kopukluklar olduğu da aşikar. Bahsedilen filmlerin yüzde yüz kötü olduğunu savunmuyorum ama hayatları anlatılan tasarımcıların kreasyonları kadar da etkileyici olduklarını düşünmüyorum. Başka bir naratif tarzı olan belgesel ise, moda ve film dünyası birleştiğinde son derece başarılı bir şekilde ortaya çıkıyor. Buna kesin izlenmesi gereken The September Issue, Valentino: The Last Emperor ve Unzipped örneklerini verebiliriz.

Tüm bunlar düşünüldüğünde, yeni bir “biopic” fikri doğal olarak moda severleri bir hayli heyecanlandırıyor. Umarım, bu filmin uzun metrajını da istediğini belirten Lily James ve onun gibi hisseden bir çok Twitter kullanıcısının dilekleri gerçek olur ve Thomas Burberry’nin görsel şölen vadeden filmini beyazperdede izleyebiliriz.

Kültleşmiş moda ve film işbirliklerinden bazıları;

Hubert de Givenchy & Edith Head - Funny Face (Stanley Donen, 1957)

Coco Chanel - Les Amants (Louis Malle, 1958)

Hubert de Givenchy - Breakfast at Tiffany’s (Blake Edwards, 1961)

Yves St Laurent - Belle de Jour (Luis Buñuel, 1967)

Paco Rabanne - Barbarella (Roger Vadim, 1968)

Ralph Lauren - The Great Gatsby (Jack Clayton, 1974)

Ralph Lauren - Annie Hall (Woody Allen, 1977)

Giorgio Armani - American Gigolo (Paul Schrader, 1980)

Jean-Paul Gaultier - The Cook, The Thief, His Wife, And Her Lover (Peter Greenaway, 1989)

Nino Cerrutti - Pretty Woman (Garry Marshall, 1990)

Jean-Paul Gaultier - Kika (Pedro Almodóvar, 1993)

Jean-Paul Gaultier - The Fifth Element (Luc Besson, 1997)

Donna Karan - Great Expectations (Alfonso Cuaròn, 1998)

Tom Ford & Arianne Phillips - A Single Man (Tom Ford, 2009)

Rodarte - Black Swan (Darren Aronofsky, 2010)

Miuccia Prada & Brooks Brothers - The Great Gatsby (Baz Luhrmann, 2013)

Son olarak, Tom Ford’un yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı Nocturnal Animals filmi Türkiye’de 9 Aralık’ta vizyona giriyor. Kostüm tasarımları yine kendisine ve A Single Man filminden hatırlayabileceğimiz stylist Arianne Phillips’e ait.

Yorumlar