Eşinizle tartışmanın da bazı kuralları var

Bazen küçücük bir laf kalp kırmaya yeter. Ancak önemli olan hataların farkına varıp yapıcı olmaya çalışmaktır. Sıkça kavga eden çiftlerdenseniz nasıl tartışacağınızı öğrenin.

Eşinizle tartışmanın da bazı kuralları var

Aile-kültür dergisi Moral Dünyası, Kasım ayı sayısında eşlerin nasıl tarışması gerektiğine yer verdi. Dergide yer alan makaleye göre eşlerin tartışırken dikkat etmesi gerekenler listelendi.

Eşler nasıl tartışmalı?

- Ne olursa olsun, eşinize kesinlikle şiddet uygulamayın.
Kavgaların çoğu iletişimsizliğin çocuğudur. Öncelikle birbirinizle sağlam bir iletişim kurun. Yani sık sık birbirinizle göz göze gelin, gülümseyin, işaretleşin ve tabi ki konuşun.

- Eşinizi suçlayarak tartışmaya girmeyin. Neden öyle davrandığını öğrenmeye çalışın.
Eşiniz kendisini savunmak istiyorsa mutlaka bu imkânı verin.

- Problemin çözüleceği yer, ürediği yerdir. Aile içinde üreyen problemlerden kaynaklanan tartışmaları evinizin dışına taşırmayın.

- Tartışma esnasında problemle eşinizin kişiliğini özdeşleştirmeyin. (Zaten sen hep böylesin, demek gibi...)

- Dikkatinizi eşinize cevap yetiştirmeye yönelteceğinize, problemin kendisine yöneltin.

- Tartışırken kendinizi eşinizin yerine koyun, ama bunu yaparken olabildiğiniz kadar dürüst olun. Böylece haklı olduğu yanları görebileceksiniz. (Her şey göründüğü gibi değildir kuralı)

- Bekleyin: Eşiniz konuşsun, iyice boşalıp rahatlasın. Her sözüne cevap üretmeyin. Onu dinler gibi de yapmayın. Gerçekten büyük bir sabırla dinleyin. Doğrularına tereddütsüz hak verin. Bu yaklaşımınız ona, kendisini anladığınızı düşündürecek ve yumuşatacaktır.

- Tartışmalarınızı kendi doğrularınızı eşinize kabul ettirmek için değil, gerçeği bulmak ve gerçekte uzlaşmak için yapın. Haklı ise büyük bir memnuniyetle eşinize hak verin ve rahatlıkla özür dileyin.
Kendinizi öfkenin esiri haline getirmeyin. Abartılı vücut hareketlerinden kaçının. Tartışma esnasında bile onu sevdiğinizi söylemekten çekinmeyin. Hatta öfkelenince ne kadar güzel göründüğünü (ya da yakışıklı) hatırlatın.

- Tartışmalarınıza ailelerinizi karıştırmayın. (Eşinizin ailesine laf dokundurmayın) Eşinizin yetişme tarzını eleştirmeyin.

- Tartışırken yemin etmeyin, unutmayın ki yemininiz sizi eşinizin nazarında daha inandırıcı yapmaz.

- Eğer tartışmayı o gün sonuçlandıramamışsanız, bağırarak, istim üzerine evi terk etmeyin... Böyle yaparsanız o gününüz zehir olur. Ayrıca eve döner dönmez daha sertleşerek tartışmayı devam ettirme ihtimaliniz çok yüksektir. Bu yüzden tartışmanız sonlanmasa bile, eşinize ne olursa olsun kendisini sevdiğinizi, onunla her konuyu tartışmakta fayda gördüğünüzü, ancak zamanın şimdilik yetmediğini, eğer isterse daha sonra tartışmaya devam edebileceğinizi söyleyin. Daha yumuşak bir zemin, daha neşeli bir ortam belki tartışmanın uzlaşmayla bitmesine yardımcı olacaktır.

- Diyelim ki, tartışmanız şu veya bu nedenle bir dargınlık doğurdu. Dargınlığınızı kan davasına dönüştürmeyin. Barışmanın yollarını arayın. Böyle durumlarda erkekler ilk adımı kadınlardan bekler. Oysa kadınlar daha duygusal olduklarından kavgalarda daha çok incinen taraf durumundadırlar. Bu yüzden karı koca arasındaki dargınlık sürecini bitirecek ilk adımı erkeğin atması daha makul ve mantıklıdır.

- Bir gül eşliğinde içten bir gülümseme, sevgi dolu bir bakış içinde boşanma potansiyeli olan pek çok dargınlığı tatlıya bağlayabilir.

Yorumlar