Yılbaşı hindisi tarifi nar gibi kızarmış et tarifi arayanlar buraya!

Yılbaşı sofralarının ana temasını oluşturan nar gibi kızarmış hindi yapmanın püf noktalarını arayanlar için 11 adımda hindi tarifini bir araya getirdik!

Yılbaşı hindisi tarifi nar gibi kızarmış et tarifi arayanlar buraya!

Yılbaşı sofralarında arkadaşlarınızla veya ailenizle biraraya geleceğiniz sofrada nar gibi kızarmış hindi yapmanın 11 adımını elmaelma.com okurları için ''Ülkemizde özellikle yılbaşı döneminde yoğun ilgi gören hindi etinin mutlaka haftada 2 kere tüketilmesini gerekiyor'' diyen Besd-Bir'in biraraya getirmiş olduğu ip uçlarını takip etmeniz yeterli olacaktır. 

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi eti, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yıl sofralarını lezzetlendiriyor. Uzmanlar; Yılbaşının simgelerinden olan hindi eti, bu özel gecede kalabalık sofraları taçlandıran sağlıklı ve lezzetli bir yemek olma özelliğini çok uzun yıllardır taşıyor. Kolesterolü düşük ancak proteini yüksek bir hayvansal protein kaynağı olan hindi eti, günlük beslenmemiz içinde henüz hak ettiği yeri bulamasa da yeni yıl yaklaşınca daha popüler hale geliyor.

Uzmanlar; hindi etinin besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması yanında vücutta üretilemeyen elzem aminoasitlerin hepsinin yeterli miktarda içermekte olduğunu belirtiyor. B1 ve B2 vitaminleri bakımından da zengin bir besin olan hindi eti; çocuklarda ve gençlerde bedensel ve zihinsel gelişim için önemli bir yer tutuyor. Ayrıca düzenli ve yoğun spor yapanlar için de vücutta yapım aktivitelerini ve kas yoğunluğunu artırmak için ideal hayvansal protein kaynağı olarak belirtiliyor. Bununla beraber hindi eti tavuk eti gibi kalp damar hastalıklarının engellenmesinde de önemli bir yer tutuyor.

HİNDİ TÜKETMEKTEN KORKMAYIN!

Bu özel gecede sevdiklerinizi lezzet dolu sofralarda ağırlamak istiyorsanız hindi etini pişirmekten korkmayın. Mutfak uzmanlarına göre bu iş hiç de zor değil. Pişirme öncesi ve sonrası bazı detaylara dikkat etmeniz mükemmel bir hindi yapmanız için yeterli.

MARİNASYONU ES GEÇMEYİN!

Hindinizi pişirmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon suyu, tuz, biber ve baharatlarla marine ederseniz daha lezzetli olur. Bu marinasyonda hindinizi buzdolabında 1 gün bekletmeniz yeterli.

ODA SICAKLIĞINA GETİRİN

Hindinizi fırına koymadan 1 saat önce buzdolabından çıkararak oda sıcaklığına gelmesini sağlamanız gerekli.

BAHARAT İLE LEZZETİ ARTTIRIN!

İsteğe göre baharatlarla karıştırarak hazırlayacağınız tereyağı harcını lezzet vermesi için derinin altına sürmeniz gerekiyor. Ayrıca eti bıçakla delip içine biberiye, defne yaprağı yerleştirilebilirsiniz. Fırınlamadan önce tepsiye yerleştireceğiniz havuç, kuru soğan, sarımsak, kök kerevizin hindiye ayrı bir lezzet katacağını unutmayın.

İPLE BAĞLAYIN!

Hindinizin bacaklarını ısıya dayanıklı iple çok sıkı olmamak şartı ile bağlarsanız pişirirken dağılmaz.

KURUMAMASI İÇİN...

Fırına ayrı bir tepsi içerisinde koyacağınız su pişme sırasında hindinizin kurumamasını sağlayacak.

PİŞME SÜRESİNCE FIRIN KAPAĞIYLA OYNAMAYIN!

Pişme süresince mecbur kalmadıkça fırın kapağını açmayın. Fırın kapağını her açtığınızda, fırında sıcaklık düşer bu da hindinin pişme süresini uzatır.

PİŞİRME TEPSİSİ BÜYÜK OLMALI!

Hindinizi pişireceğiniz kabın büyüklüğü önemli. Hindinizi kaba koyduğunuzda çevresinde 5 ila 7-8 cm boşluk olursa mükemmel pişme kalitesi yakalayacaksınız.

hindi nasıl yapılır

YAVAŞ YAVAŞ PİŞİRİN!

Hindi 160 derece ısıda uzun süre, için için pişmelidir. 2-4,5 kg arasındaki hindiler 2-3 saatte, 5-7,5 kg arasındakiler 3-4 saatte, 8-12,5 kg arasındakiler ise 4-5 saatte pişer. İsterseniz ilk yarım saat 220 derece ardından 160 derece olarak pişirmeye devam edebilirsiniz. Pişirme torbası ya da alüminyum folyo kullanmayı tercih edecekseniz ısıyı 175 dereceye kadar çıkartabilirsiniz.

SON RÖTUŞLAR!

Hindinin üstünün iyice kızarması ve lezzet artırmak için pişme süresi bitmeden 15-20 dakika önce 3-4 yemek kaşığı ılık suyla inceltilmiş balı fırçayla hindinin üzerine sürebilirsiniz.

-Mutfak termometresi kullanın! Termometre ibresi 75 dereceyi gösteriyorsa hindiniz pişmiş demektir.

-Dinlenme süresi şart! Fırından çıkan hindinizi alüminyum folyoya sararak yaklaşık 1 saat dinlendirin ve parçalara ayırıp servis yapın.

Yorumlar