Kar nasıl oluşur Bünyamin Sürmeli anlattı

Kar yağışı kapıda. Çarşambadan itibaren İstanbul'da kar yağışı bekleniyor. Peki kar nasıl oluşur hiç düşündünüz mü? Bünyamin Sürmeli anlattı.

Pastırma yazları yerini karlı kışlara bırakmak üzere. Çarşamba gününden itibaren Türkiye yeni bir soğuk hava dalgasının etkisine girecek. İstanbul da kar yağışından etkilenecek iller arasında. Peki kar nasıl oluşur, nasıl yağar? Bir kar tanesinin 2 saatte yer yüzüne ulaştığını biliyor musunuz mesala? Ekranların en tanınan meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli kar nasıl oluşur, nasıl yağar sorusunun yanıtını cevapla tv kameralarına anlattı. İşte Bünyamin Sürmeli'nin kar yağışı açıklaması...

"Suyun, buza dönüşmüş haline 'kar' denir. Buz, su gibi renksizdir. Her bir kar tanesi, birçok buz kristallerinden oluşur. Kristallerin ışığı yansıtan yüzeyleri karın beyaz olmasını sağlar. Çünkü kar ışığını güneşten alır. Kar, yüzeyine aldığı bu ışıkları geri yansıtır ve kendi rengi de güneş ışığı gibi beyaz olur.

Kar, özellikle kış aylarında yağar. Çünkü kış aylarında güneş ışınları, pek güçlü değildir. Bu nedenle bulutların bulunduğu yerlerde hava sıcaklığı daha düşük olur. Yerden yükselen su buharı, bulutların üstünde sıvı haline gelmeden buz kristali haline dönüşür. Buz kristalleri de birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar.

2 SAATTE YER YÜZÜNE İNER

Yer ile bulut arasındaki hava biraz ısınırsa, kar taneleri yere düşerken sıvı haline geçebilir. O zaman da karla karışık yağmur yağar. Yani karın; yere kar tanesi olarak düşmesi, yer ile bulut arasındaki havaya bağlıdır. Kar taneleri o kadar hafiftir ki 3000 metreden yere inmeleri yaklaşık 2 saat sürebilir."

Bünyamin Sürmeli

BÜNYAMİN SÜRMELİ KİMDİR?

1975, İstanbul doğumlu olan Bünyamin Sürmeli, 2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Sürmeli, Meteoroloji Mühendisliği bölümünde öğrenciyken, 1997'de, amatör olarak hava tahmini ile uğraşmaya başladı. Kadir Çöpdemir ve Geveze ile tanışmasıyla radyoya telefonla bağlanarak hava durumu sunmaya başladı. Bu programlar sırasında Geveze tarafından takılan "Havayı Koklayan Adam" lakabıyla anılmaya başladı.

Üniversite öğrenimi sürerken CNN Türk'den teklif gelmesiyle profesyonel iş hayatına atıldı. İlk yıllar grafikler ve kendi sesiyle hava durumu bülteni hazırlayan Sürmeli, 2001 yılından itibaren programının editörü oldu. Haftasonları ekranda haber bülteni içerisinde haftasonu detaylarını vermeye başladı. 2001 yılında ise hava durumu sunmaya başladı.

Ayrıca Sürmeli, AKUT, GEA ve İstanbul Yelken Kulübü gibi oluşumlara meteoroloji eğitimi vermektedir. Bunların yanı sıra Hürriyet Gazetesi'nde ve Yatch Türkiye Dergisi'nde yazarlık yapan Sürmeli, üniversite ve liselerde söyleşiler ve seminerler vermektedir.

Yorumlar 1 yorum