Diz kalça ve bacak protezi ameliyatı nasıl yapılır? Birçok sorunu ortadan kaldırıyor!

Vücutta bulunan tüm eklemlere uygulanabilen protez tedavisi ve ameliyatı birçok sorunu ortadan kaldırıyor işte protez tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler!

Diz kalça ve bacak protezi ameliyatı nasıl yapılır? Birçok sorunu ortadan kaldırıyor!

Kalça, diz veya bacak gibi bölgelerde aşınma veya eklemlerin görevini yeteri kadar yerine getirememesi durumunda yapılan protez tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İbrahim Rızvanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi. Vücudun hemen hemen tüm eklemlerinde uygulanabilen protez tedavisi nasıl yapılır? Protez ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli? İşte protez tedavisi hakkında tüm bilinmesi gerekenler Elmaelma.com'da bulabilirsiniz. 

Diz-Kalça ve Omuz Protezi Nedir?

Protez cerrahisi, eklem içindeki hasarın  son aşamaya gelmesi sonucunda bozulan eklemin çıkarılarak, yerine aynı işlevi görecek yapay-metal eklem / implant (platin) yerleştirme işlemidir. Halk arasında kireçlenme, kıkırdak erimesi, eklem sıvısının bitmesi gibi isimlerle de bilinen ekleminin aşınması sonucunda, eklem  hareketleri oldukça ağrılı ve kısıtlı hale gelir. Eklemden dışarıdan duyulabilecek şekilde sesler gelebilir. Protez  genellikle 55-75 yaşları arasında 4. Evre (son evre) kireçlenmesi olan kişilerde uygulanır.

Hastalığınızın derecesi ayrıntılı bir fizik muayene ve röntgen sonrası anlaşılır. Ama geceleri uykudan uyandıran eklem ağrılarınız varsa, her gün düzenli olarak ağrı kesici alma ihtiyacı hissediyorsanız ve hareket kabiliyetiniz azaldıysa protez cerrahisi için aday olabilirsiniz. Cerrahi işlemin en sık yapıldığı yaş  aralığı 55-75 yaş olsa da, işlem son evre kireçlenmesi olan kişilere  alt veya üst yaş sınırı olmaksızın uygulanabilir.

Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Sürecinde Neler Yaşanır?

 Protez ameliyatı yaklaşık 1 saat sürer. Ameliyat sonrası kişi aynı gün ameliyatlı uzvunu(diz, kalça, omuz vb.) kullanmaya başlayabilir. Ameliyat sonrasında 3 günlük hastanede yatış süresi önerilir. Bu süre zarfında ameliyat sonrası ağrıların ortadan kaldırılması, enfeksiyon gelişimini engelleme ve eklemin hareketlendirilerek kişinin gündelik hayatına dönmesi ve 3 günün sonunda kimseye ihtiyaç duymadan yaşamını idame ettirmesi hedeflenir. Bu süre sonunda hastalarımızı evlerine taburcu ediyoruz. Her ne kadar 3 gün sonunda gündelik işlerine dönmeleri sağlansa da eklemin tam fonksiyonlarını kazanması yaklaşık 1,5-2 aylık süreci bulabilmektedir.

protez ameliyatı sonrası iyileşme süreci

Potezin Ömrü Ne Kadar?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte protezlerin ortalama ömürleri yaklaşık 15- 20 yıldır. Bu sürenin sonunda protezde aşınma veya gevşeme izlenebilir. Aşınma veya gevşeme oluşursa eski protez çıkarılıp yerine aynı seansta yenisi uygulanabilir.

Protez Ameliyatında Hastalıklar Engel Olur Mu?

En sık karşılaştığımız sorulardan biri, ek hastalığı olan kişilerin ameliyata girip giremeyeceğidir. Şeker hastalığı, kalp yetmezliği olan, by-pass /anjio geçiren kişiler, astım, guatr, böbrek yetmezliği, kemik erimesi, romatizma gibi hastalıkları olan hastalarımız hastalıkları ile ilgili branşın görüşleri alınarak ameliyata girebilmektedir. 

Protez Ameliyatının Riskleri Var Mı?

Ameliyat esnasında veya sonrasında;  yara yeri enfeksiyonu ve yara iyileşme problemleri, protez çevresi kırıklar, pıhtı atması gibi sorunlar oluşabilmektedir. Fakat bu sorunlar %1’den daha az sıklıkla görülmekte olup, hemen hemen her zaman tedavi edilebilir sorunlardır. 

Yorumlar