Kadınlarda kısırlık nasıl oluşur kısırlığın sebepleri nelerdir?

Kadınlarda kısırlığın birçok sebebi olduğunu biliyor muydunuz? İşte en sık görülen 7 kısırlık sebebi...

Kadınlarda kısırlık nasıl oluşur kısırlığın sebepleri nelerdir?

Herkes hayatta çocuk sahibi olmak ister değil mi? Bir aile olmak, birinin annesi birinin babası olmak. Aile kurmanın temel şartı evlilikten geçse de tam anlamıyla aile olabilmek için çoluk çocuğa karışmak gerekir. Birçok insan bu güzel duyguyu yaşarken bazıları ne yazık ki çeşitli sebeplere bağlı olarak aile olamıyor. Türkiye'de kısırlık görülme oranının yaklaşık % 15 civarında olduğunu biliyor muydunuz?  Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu kadınlarda en sık görülen kısırlık nedenlerini açıkladı! 

Yumurtlama bozuklukları 

Normal şartlarda kadın, ayda bir kez yumurtlamaktadır. Ancak bu yumurtlamanın seyrek olması, düzensiz aralıklarla seyretmesi ya da hiç olmaması yumurtlama bozukluğu olarak ifade edilmektedir. Bir kadının yumurtlama bozukluğundan şüphelenmesi için en önemli belirti, adet kanamalarının düzensizleşmesidir.

Fallop tüplerinin deforme veya tıkalı olması kısırlığa yol açar

Gebeliğin oluşması için öncelikle sperm ve yumurtanın bir araya gelip döllenmeyi meydana getirmesi gerekmektedir. Eğer kadının tüpleri bir miktar tıkalı ya da tamamen kapalı ise doğal yollarla gebelikelde etmek çok zor ya da imkansız hale gelir.

Endometriozis kadın kısırlığının sebeplerindendir

Rahmin yüzeyinde, bağlarında, tüplerde ve yumurtalıklarda normal dışı olarak rahim içi dokusu oluşmasına endometriozis denilir. Her ay adet döneminde meydana gelen kanamada, kanın tam anlamıyla vücut dışına atılamaması nedeniyle doku etrafındaki alanlarda yapışıklık, iltihap oluşur. Ayrıca endometriozis yumurtalıklarda meydana geldiğinde Endometrioma adı verilen çikolata kistleri oluşur. Kadınlar cinsel ilişki esnasında ve sonrasında, adet kanamaları öncesinde ve sırasında şiddetli acı, ağrı hissediyorlarsa, adet kanamaları düzensizleşmişse ve doğal yollarla gebe kalamıyorlarsa Endometriozisten şüphelenmelidirler.

Rahim ağzı problemleri kısırlığa yol açabilir

Rahim ağzında doğuştan var olan ya da sonradan meydana gelmiş yapısal bozukluklar, bu alanda oluşmuş polip veya miyomlar ve bunların tedavisinde uygulanan cerrahi operasyonlar kadında kısırlık sebeplerindendir. Bununla birlikte hormonların etkisiyle rahim ağzında oluşan salgıdaki bozukluklar, anormal özellikler spermlerin genital yoldan transferini zorlaştırmaktadır. 

Yumurta rezervinin düşük olması 

Her kadının belirli sayıda yumurta kapasitesi vardır. İlerleyen yaş, kullanılan ilaçlar, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde uygulanan cerrahi operasyonlar kadının yumurta rezervini düşürür ve azaltır. Yumurta rezervi azaldıkça da doğal yolla gebelik elde edebilme ihtimali de düşer.

Rahim ya da yumurtalık ameliyatları

Rahimde oluşan miyom ya da polip gibi iyi huylu oluşumlar cerrahi operasyonla alınırken bu alanda yapışıklıklar oluşabilmekte ve yapışıklıklar da gebeliğe engel olabilmektedir.

İlerleyen yaş kadının gebe kalmasını zorlaştırır, hatta imkansızlaştırır

Kadınların gebe kalabilmesinde en önemli faktör üreme fonksiyonlarının tam kapasite çalışıyor olmasıdır. Bu bağlamda da kadının yaşı önemli bir etkendir. 20 yaşındaki sağlıklı bir kadının bir yıl içinde doğal yolla gebe kalma ihtimali yaklaşık % 85 iken, 35 yaşın üzerindeki sağlıklı bir kadının aynı süre içinde gebe kalma ihtimali ortalama % 50 civarındadır. Çünkü yaş ilerledikçe kadının üreme fonksiyonları, kapasitesi, yeterliliği hızla azalır.

 

 

 

Yorumlar