Kahvaltıda meyve yenir mi, sabah meyve yenir mi?

Uzmanlar günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu söylüyor! Peki sabah kahvaltısında meyve yenir mi?

Kahvaltıda meyve yenir mi, sabah meyve yenir mi?

Bir çoğumuz acelemiz olduğundan ya da sevmediğinden kahvaltı öğününü küçük şeylerle geçiştiriyor. Peki bu ne kadar sağlıklı? Uzmanlar günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu sürekli söylüyorlar! Sabahları kahvaltı yerine meyve yiyebilir miyiz? Sizler için uzmanlarla konuştuk! Kahvaltıda gerekli besin maddelerini doğru bir kombinasyonla almak kişinin enerjik hissetmesine ve öğle yemeğine kadar tokluk hissinin devam etmesine yardımcı olur. Kahvaltıda sağlıksız şeylerin yenilmesi ise bir iki saat sonra yine acıkmaya ve tekrar yemeye sebep olacaktır. Bu da gün boyunca alınan kaloriyi artırır.

Sağlıklı bir kahvaltıda meyve ve sebzeler, az yağlı proteinler, az yağlı süt ürünleri ve tam tahıllı besinler bulunmalıdır. Dolayısıyla kahvaltıda meyve yemek sağlıklı olabilir. Bu lif, kompleks karbonhidrat, protein ve az miktarda yağ kombinasyonu hem iyi sağlık için gerekli olan besin maddelerini sağlar, hem de hızla acıkmanızı engeller. Sağlıklı bir kahvaltı aynı zamanda konsantre olmanızı kolaylaştırır ve bir iki saat sonra uykunuz gelmez.

Meyvelerde, C vitamini ve potasyum gibi önemli mineral ve vitaminler mevcuttur. Mineral ve vitaminler vücudun düzgün işlev göstermesine yardımcı olurken, bazı hastalıklara ve sağlık problemlerine karşı korurlar. Kahvaltıda meyve yemek, günün sonrasında meyve yemeyi sevmeyenlerin bu maddeleri almasını sağlar. Örneğin muz iyi bir potasyum kaynağıdır ve potasyum da kas sağlığını destekler. Günde önerilen sebze ve meyve miktarı 5 porsiyondur ve kahvaltıda meyve yemek bu hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.

Birçok meyve lif açısından zengindir ve lif sindirim sürecini yavaşlattığından daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu şekilde lif tükettiğinizde kilo kontrolü de kolaylaşır.Kahvaltıda sadece meyve yemek ve diğer bileşenleri almamak, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olmaz. Meyvelerde bulunmayan protein ve yağlara da ihtiyaç duyarsınız. Bazı meyvelerde şeker oranı yüksek olduğundan, sadece meyve yemek bir an için şekerinizin yükselip sonra çakılmasına sebep olabilir. Bu da bir iki saat sonra enerjinizin düşmesi ve uykunuzun gelmesi anlamına gelir.

Meyveleri yulaf ezmesi veya tam tahıllı gevreklerin yanında tüketebilir, smoothie haline getirerek içebilir, tam tahıllı lavaş ile dürüm yapabilirsiniz. Meyvelerin çoğu şeker içeriğinden dolayı düşük kalorili olmadığından, kilo vermeyi hedefleyenler için kararında tüketmek önemlidir.

Yorumlar