Meyveli sodalar zararlı mı? Meyveli sodaların zararları nelerdir?

Ağır akşam yemeklerinin ardından hazmı kolaylaştırmak, mideyi rahatlatmak için hepimiz soda içeriz, peki meyveli sodalar sağlığa zararlı mı?

Meyveli sodalar zararlı mı? Meyveli sodaların zararları nelerdir?

Uzun yıllardır hazımsızlığa karşı tükettiğimiz soda artık çok çeşitli bir içecek. Acımsı bir tadı olduğu için sade sodaların yerine çoğu zaman meyveli sodalar tercih ediliyor. Artık raflarda sade soda şişelerinin yanısıra renk renk meyveli, limonlu sodalar da yerini alıyor. Ancak uzmanlar meyveli sodaların sağlık açısından zararlı olduğunu söylüyorlar!

İlk olarak halk arasında bilinen soda zayıflatır bilgisinin doğru olmadığını belirten uzmanlar günde 2 şişeden fazla soda tüketilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Akşam yemeklerinden sonra bir adet içilmesi önerilir. Ve en önemlisi de meyveli değil sade soda tercih edilmelidir. Çünkü meyveli soda yapaydır ve sade soda içinde bulunan mineraller daha verimlidir.

MEYVELİ SODANIN ZARARLARI

Meyveli sodalar içinde bulunan fazla şekerden dolayı kilo alımını hızlandırabilir. Soda dediğimiz su veya su benzeri gıdanın içerisine karbondioksit gazının eklenmesiyle elde edilen tamamen yapay ve gazlı bir içecektir. Yapılış aşamasında kullanılan bu gaz, fazla kullanımda vücutta çeşitli sorunlar gözlenebilir.

C vitaminli meyve aromalı sodalarda koruyucu madde olarak “sodyum benzoat” maddesi kullanılır. C vitamini ile sodyum benzoat birarada olduğunda, bekletilirken ısı ve ışığa maruz kalırsa insanlar için kanserojen olan ‘benzen’ maddesi oluşur. Fazla kullanım olduğunda midenin asit üretimine ek olarak mide yanması, kanaması, delinmesi, ve tembellik gibi sorunların oluşmasına yol açabilir

İçerisinde bulunan yüksek miktarda aroma ve şekerden dolayı vücudu şekere bağımlı yapar. Kilo alınmasına neden olabilir. Şeker hastalarının kullanması sakıncalı olabilir. Uzun yıllar ve fazla oranda tüketilirse kansere neden olabilir. Tansiyon sorunu yaşayanlar için içimi önerilmemektedir. Kanda bulunan oksijeni tükettiği için buna bağlı olarak birçok sorunla karşılaşılabilir. Gün içinde tüketim miktarı arttığında böbreklerde taş oluşumuna yol açabilir.

Yorumlar