Kahve her bünyede aynı etkiyi göstermiyor!

Kahvenin birçok faydası olduğu gibi, bazı bünyelerde olumsuz etkiler de yaratabiliyor.

Kahve her bünyede aynı etkiyi göstermiyor!

Kahvenin günlük hayatımızda oldukça fazla kullanılması, akla kahve içerisinde bulunan kafeinin insan vücuduna zararı olup olmadığını getiriyor. Aslında kafeinin zararından öte her insanda kafeinin aynı etkiyi yaratmadığına dikkat çeken Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Cengiz Yakıcıer, kafein metabolizmasının genetik testlerle tespit edilebilen bir durum olduğunu açıkladı.

Yüksek dozlarda kafein insanı sinirli yapıyor!

Kafein; çay, kahve ve kakao gibi çok sık tüketilen içeceklerde bulunan doğal bir maddedir. Kafeinin bilinen en önemli etkisi merkezi sinir sistemine olan uyarıcı etkisidir.  Bu uyarıcı etkinin yanı sıra kafeinin kan basıncını, kalp atım hızını, midenin asit üretimini ve idrar miktarını artırma gibi etkileri olabiliyor.  Yüksek dozlarda ise sinirlilik, titreme, kulaklarda çınlama, ajitasyon gibi etkileri gözlenebiliyor.  

İlaçtan içeceklere birçok şeyin içerisinde kafein var!

Kafein alındıktan sonra hızla emilerek uzun süre vücutta kalabilir ve biyolojik etkilerini göstermeye devam edebilir. Kafein, sık tüketilen doğal maddelerin dışında, gazlı içecek türlerinde, özellikle sık kullanılan ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlarda, idrar söktürücü, antiallerjik ilaçlarda da bulunabiliyor.

Kafein kullanımı ile ilgili araştırmalar, kafeinin bir yandan bazı kanser türlerinde koruyucu etkileri olduğunu gösterirken bununla birlikte bazı durumlarda ise kafeinin uzun süre vücutta kalıp, yüksek tansiyon, taşikardi, ajitasyon ve hatta kalp ritim bozukluğu ve kalp krizi gibi çok önemli hastalıklara neden olduğunu gösteriyor.

Kafeinli içecekler belki de sizin kalbinizin düşmanı olabilir!

Kafein her bünyede aynı etkiyi göstermiyor olabilir. Günümüzde, genetik testlerle bir insanın kafeini hangi hızla sindirdiği ve vücudundan attığı belirlenebiliyor. Bu testler metabolizması yavaş olan kişilerin, kafeinli içecek ve ilaç alımlarını düzenlenmelerini sağlıyor ve kafeinin neden olduğu risklerin (kalp ritm bozuklukları ve kalp krizi gibi) önüne geçebiliyor.

17.20130812161525.jpg

Yorumlar