Bazı rüyalar neden hatırlanmaz?

Araştırmacılar insaların uyandıklarında rüyalarını hatırlayıp hatırlayamama nedenlerini araştırdılar.

Bazı rüyalar neden hatırlanmaz?

Gördüğünüz rüyaları hatırlıyor musunuz? Araştırmacılar insanlar ve gördükleri rüyalar arasındaki bağlantıyı belirleyen çarpıcı bir keşfe imza attılar.

Fransız araştırmacılara göre insanlar iki tip rüya görüyor ve bunlar hatırlanabilecekler ve hatırlanamayacaklar olarak ikiye ayrılıyor.

Araştırmacıların edindiği bilgilere göre bir bölüm insanlar her sabah uyandıklarında gördükleri rüyaları hatırlarken bir kısımın ise nadiren uyandıklarında gördükleri rüyaları tespit edebiliyor. Fransız araştırma lideri Perrine Ruby, Lyon Neurosbilimsel Araştırma Merkezi'nde bu iki tip rüya göre insanları inceledi.

Araştırmacıların elde ettiği verilere göre beyinde bulunan temporo-parietal kavşak ile bilgi işlem merkezinde buluşan paralellere sahip olanların rüyalarını daha rahat bir şekilde hatırlayabildiği belirtildi. Beynin bu bölgesinde oluşan aktivite artışı, rüyaların kodlanmasını kolaylaştırıyor ve bellekte daha rahat saklanabiliyor.

Neuropsychopharmacolojik çalışmalara göre beyninde rüya saklayanların diğerlerine göre daha çok uyku sırasında uyandığı ve uyku sersemi şekilde daha çok kalktığı bu sayede beynin rüyaları kaydetmesinin kolaylaştığı belirtildi.

Kısaca beyin tepkimelerinin gece boyunca uyanmalara teşvik edebilirliği ve böylece kısa süreli uyanıklığın rüyaların hafızaya kaydedilmesini kolaylaştırdığı saptanmış.

Yani araştırmadan çıkarılan sonuca göre uyandığında rüyalarını hatırlayabilen kişilerin rüya görme sırasında yarı uyanıklık hale gelmesi ile beynin rüyayı kaydetmesini kolaylaştırdığı ve bu aktivitenin daha kusursuz bir uyku yaşayanlar göre daha rahat hatırlamayı kolaylaştırdığı belirtildi.

17.20140219110435.jpg

Yorumlar