Çoklu kişilik sendromu

Büyük bir şokla yaşanılan kişilik bölünmesi, farklı karakterler üretip, hayal dünyasında onları canlandırmak ve davranışlara yansıtmak gibi bir hastalık olduğunu biliyor muydunuz?

Çoklu kişilik sendromu

Kişilik bölünmesi yaşayan kişilerde her bir benlik, kendi beyin bölgesini kullanıyor. Bir benliğin yaşadıklarına diğeri, yabancı birini izliyor gibi dışarıdan tanıklık ediyor

Kişilik bölünmesi sanıldığından daha 'derin' bir sorun. Her bir kişiliğin kullandığı beyin bölgelerinin ayrı olduğuna dair bulgular uzmanları şaşırttı.

İçinde birden fazla kişilik barındırmak ve kişilikler arasında kontrolsüz geçiş yapmak olarak tanımlanan kişilik bölünmesi üzerine yapılan araştırmalar, bu psikolojik rahatsızlıkla ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya çıkarttı.

Hollandalı bilim adamları, her bir benliğin kendi sinir sistemini kullandığını saptadı. Yani her kişilik, farklı beyin bölgelerini kullanıyor. Böylece her benlik, diğer benliğin yaşadıklarına dışarıdan tanıklık ediyor, o olayları bir yabancı yaşıyormuş gibi algılıyor.

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nde görevli Simone Reinders ve meslektaşları, çoklu kişilik teşhisi konulmuş 11 hastayı deneye tabi tuttu. Her bir hastaya çeşitli zamanlarda kendi travmatik otobiyografileri okundu.

Denekler 'birinci benlik' durumunda olduklarında, daha çok duygularla ilgili beyin bölgesinin harekete geçtiği görüldü; birinci benlikler okunanları kendi öyküleri olarak tanıyıp tepki verdi.

İkinci benlikler ön planda olduğunda ise okunanlar karşısında deneklerin farklı beyin bölgeleri harekete geçti. ikinci benlikteki denekler, bir başkasının öyküsü okunuyormuşçasına tepki verdi.

Kişilik bölünmesinin tohumları genelde çocuklukta atılıyor. Cinsel taciz, tecavüz, aile içi şiddet gibi travmalar bu rahatsızlığın nedenleri.

Yorumlar