İlham perisi kapınızı çalmıyor mu?

Neden yaratıcı olamıyoruz? Yeni fikirler mi üretemiyoruz, yoksa fikirlerimiz başkaları tarafından mı bastırılıyor? Yeni fikirler üretememek psikolojik nedenlere dayanıyor.

İlham perisi kapınızı çalmıyor mu?

İlham perisi size bir türlü uğramadı mı? Konsantre olamıyor, yeni şeyler üretemiyor veya fikrinizi açıkça söyleyemiyorsanız, bir problem var demektir.

Bazıları da aklına gelen fikirleri, toplumdakilerin gülmesi, katılmaması gibi durumlar yüzünden söyleyemez.

Fikirleri söyleyememe veya fikir üretememe psikolojik nedenlere dayanıyor.

En büyük faktör olumsuz eleştiridir

Uzmanlar, “Farklı bir fikir duyduğumuzda, insanoğlunun sahip olduğu doğa itibariyle buna karşı çıkabiliriz. Çünkü fizyolojik olarak biz, düzenli bir kalıbın içinde bulunmak üzere programlanmışız. Dışarıdan duyduğumuz fikirler bizi rahatsız edebilir” diyor.

Çalıştığınız firmanın yöneticisine bir fikir sunduğunuzda direkt olarak, “bütçemiz yok, insanlar bunu kabul etmez, müşterimiz bunu beğenmez, toplum ne der, genel müdürüme kabul ettiremem” gibi olumsuz tepkilerde bulunuyorsa, bu sizin motivasyonunuzu düşürür. Olumsuz eleştiriler yaratıcılığımızı öldürür, fikirlerimizi bastırır.

Özellikle de küçük yaştaki çocuklara aynı olumsuz tepkiler veriliyorsa kişisel gelişiminde büyük hasarlar oluşuyor demektir. Çocukları yetiştirirken, getirdikleri önerilere, “şu şekilde olmaz, bu da nerden çıktı, boşver, şimdi sırası mı” şeklindeki olumsuz tepkilerimizle fikirlerini bastırıyor, merakını içinde bırakıyor ve sorgulamasını engelliyoruz.

Aslında, bunu nasıl birlikte yapabiliriz şeklinde düşünüp çözüm yoluna doğru gitmek, önerisini önemsemek olmayacaksa da neden olmadığını birlikte görmenizi sağlamanızın çok büyük faydası var. Aksi taktirde çocuk merak edemiyor, sorgulayamıyor ve farklı fikirler geliştiremiyor. Ve asla yaratıcı olamıyor.

Yorumlar