Titremenizin nedeni bu olabilir!

Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, sinirlilik hali ve stresin el titremesini arttırdığını söyledi.

Titremenizin nedeni bu olabilir!

 

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, sinirlilik hali ve stresin el titremesini arttırdığını söyledi.
         
Rota’nın haberine göre, Uzman Dr. Çam, "Sinir ve stres, el titremesini artırmakta ve kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Çoğu kişi titremeyi ilk kez, yemek yerken, yazı yazarken, dolu bir fincanı taşırken ya da kaşıkla çorba içerken titremeyi fark eder" dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, yaptığı açıklamada, sinirlilik hali ve stresin el titremesini arttırdığını söyledi. Dr. Mustafa Çam, büyük oranda ellerde görülen titremenin, istemsiz, nispeten ritmik, amaçsız dalgalanma hareketleri olarak göze çarptığına dikkat çekti. Dr. Çam, "Sinir ve stres, el titremesini artırmakta ve kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Şiddeti, fizyolojik ve psikolojik faktörlere bağlı değişkenlik gösteren titreme, çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Bunlar arasında, titremenin sıklık ve şiddeti, ritmik olup olmadığı, hareket ve istirahatle ilişkisi, altta yatan hastalık gibi nedenler sayılabilir.

Genetik de olabilir

Titremenin halk arasında en çok parkinson hastalarında olduğunun düşünüldüğü ancak genetik özelliği olan ve 'esansiyel tremor' olarak adlandırılan el titremelerinin de oldukça sık görüldüğünü belirten Dr. Çam, bu titremenin erken dönemlerde aralıklarla meydana geldiğini söyledi. Dr. Çam, "Çoğu öncelikle kollarda ve tek taraflı başlar. Dudak ve çeneyi de etkileyebilir, dişlerde tıkırdama hissedilebilir. Ciddi durumlarda tüm vücudun sallanmasına neden olur. Hareket halinde ortaya çıkan tremor ise aksiyon ve postür tremoru olarak adlandırılabilir. Bu iki terim sıklıkla birbirinin yerine de kullanılabilmekte olup kol, bacak ve gövde aktif olarak belli pozisyonlarda tutulduğunda ortaya çıkar. Aktif hareket boyunca devamlılık gösterir" dedi.

Yorumlar