Adet gecikmesi neden olur regl olamayan kadının ilk yapması gereken şey!

Adet gecikmesi neden olur? Hormonlardan, kilo kaybına; rahim hastalıklarından strese kadar adet gecikmesinin pek çok nedeni olabilir. Uzmanlar göre regl olamayan kadının yapması gereken ilk şey ise hamilelik testi!

Adet gecikmesi neden olur regl olamayan kadının ilk yapması gereken şey!

Ortalama bir kadın ergenlik dönemi ile menopoz arasında yüzlerce kez regl olur. Bu da paketlerce ped yada tampon demek.

Peki ya regliniz başlamazsa? Kadın Doğum Uzmanı Alex Eskander'e göre adeti geciken bir kadının ilk yapması gereken şey 'hamilelik testi.'

Eğer hamile değilseniz bu biraz tedirgin edici olabilir ve adetinizin gecikmesinin bir çok nedeni olabilir. Hormonlar, kullanılan ilaçlar, yaşam tarzınızdaki değişiklik, sağlık durumunda bozulma ve diğerleri...

Sizin için uzmanların menopoz öncesi bir kadının adet gecikmesinin nedenlerini ve ne zaman tıbbı yardım alması gerektiğine ilişkin tavsiyelerini derledik. 

ADET GECİKMESİNİN EN YAYIN NEDENİ: HORMONLAR!

Öncelikle hatırlamanız gereken nokta, eğer adetiniz geciktiyse ve hormonal kontraseptif yani doğum kontrol ilacı kullanmıyorsanzı hala hamile kalmanız mümkün. Hemen panik yapmayın. 

Adet gecikmesinin yaygın nedenlerinin başında hipotalamus, hipofiz ve yumurtalık bezlerinin ürettiği hormonlardır.  Londra'daki King Edward Hastanesi'ndeki danışman jinekolog Michael Doomley, tüm mekanizmayı "ince ayarlı saat" e benzetiyor.

Örneğin, yeniden besleme, hipotalamusa bağlıdır. Bir kadın bebeğini emzirmeye başladığında, dönemi durdurduğunu fark edebilir - bu endişe kaynağı olmamalıdır.

Doomley, "Emzirmenin hormonları, hipotalamusta, hipofizde ve yumurtalıklarda rahatsızlık yaratabilir ve bu da bir kadının yumurtlamasını durdurabilir" diyor.

Bunun nedeni de çok basittir: Vücut, o kadının yeni doğan bebeğine yiyecek tedarik etmesi gerektiğinden hamile kalmasını istemez - bu nedenle menstruasyonun durması için hormonları değiştirir.

Emzirmek bir doğum kontrol yöntemi olmasa da, tam emzirme, gebelik şansını önemli ölçüde azaltır. 

HIZLI KİLO KAYBI ADETİ KESEBİLİR

Şiddetle düşük vücut ağırlığına sahip olmak yada hızlı kilo vermek ve şaşırtıcı bir şekilde stres, bir kadının hormon fonksiyonunu bozabilir ve adet dönemlerini durdurabilir.

Dooley, "Düşük vücut ağırlığı ile aşırı miktarda egzersiz, iştahsızlık ya da bulimia görülen vücut hamile kalmak istemez" dedi.

İngiltere'deki Gynae Merkezi'ndeki danışman olan kadın doğum uzmanı Dr. Alex Eskander'e göre yoğun egzersiz yapan kadınların hormon salgılarında bozulma olabileceğini ve yumurtlama düzeninin değişebileceğini söylüyor. 

Amerikan Kısırlık Derneği yönetici direktörü Pamela Madsen ise normal yumurtlama ve üreme yetkinliği için minimum yüzde 22 vücut yağı gerektiğinin altını çiziyor.

SAĞLIK KOŞULLARI

Bir kadının hormon dengesini bozan ve adetini durduran yaygın bir kaç sağlık sorunu var. Bunların arasında şunlar sayılabilir:

Tiroid bezinin aşırı veya düşük işleviyle sonuçlanan tiroid hastalığı ve polikistik over sendromu (PCOS).  Dooley'e göre, bu durumla ilişkili insülin direnci hormonları bozan yayıngın bir neden. 

Ayrıca bazı antidepresanlar, radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavileri de adet düzensizliği nedeni olabilir. 

Cushing Sendromu ve rahim astarını etkileyen Asherman Sendromu gibi temel rahatsızlıklar da adet düzenine zarar verebilir. Bu durumda uzmana başvurmak şart!

Son olarak, yumurtalık, adrenal bez veya pituiter bezinde tümörlerin büyümesi de bu nedenler arasında sayılabilir. Bunların hepsi aylık döngüsünü bozabilir ve acilen tıbbı destek almayı gerekli kılabilir. 

ADET OLAMAYANLAR NE ZAMAN BİR UZMANA BAŞVURMALI?

Dr Alex Eskander, adet dönemleri geciken kadınlara öncelikle gebelik testi yaptırmalarını öneriyor. Daha sonra, sonuç negatif gelir ve döneminiz hala görünmüyorsa, doktorunuza gitmelisiniz.

"Stres gibi ortak faktörlerden dolayı bir ile üç ay arasında gecikmeyi görmek ilginç değildir" diyor Dr Eksander ve ekliyor:

"Çoğu zaman normale dönecektir. Fakat dönemleriniz üç ayına kadar gecikiyorsa doktorunuzu veya jinekoloğunuzu gecikmeden görmelisiniz."

Doktorunuzun adet gecikmesinin nedenini bulması için fiziki muayene, vajinal ultrason ve hormon ölçümleri yapması mümkün. Dr. Eksander'a göre adet yokluğun ön tedavilere rağman devam etmesi halinde daha detaylı inceleme gerekebilir.

Özetlesi, periyotlarınız durursa, bunun neden olduğunu hızlıca öğrenin ve tedaviyi uygulayın!

Yorumlar 2 yorum